Zaključak Cappellija: Treba više suradnje, razgovora i sinergije

Foto: Dalibor Urukalović / Pixsell Foto: Dalibor Urukalović / Pixsell

'Pozitivno je da smo sad to osvijestili i da se rade strategije kako to spriječiti.'

Ministar Gari Cappelli dao je ukratko zaključak konferencije te istaknuo da je ona bila dobra prilika da se o turizmu razgovara i o temama koje obično nisu na tapeti. "Obično se pita koliki je broj turista, a rijetko koliko je i kakvih zaposlenika u turizmu.

Treba više suradnje, razgovora i sinergije. Primjer kvalitetnog dogovora je i 300 milijuna koje je država oslobodila porezom, a što je otišlo u plaće i kvalitetnije uvjete rada zaposlenika. Turizam nije jedno ministarstvo jer i današnje događanje pokazuje da to vezuje 7-8 resora, od obrazovanja, zdravstva, financija itd.", istaknuo je ministar. Dodao je da ovdje razgovaralo i o stalnim sezoncima koji bi umjesto 6 + 6 mjeseci sada mogli prijeći u 8 + 4. Da se radi programi da kad ti sezonci rade da se školuju i sl. Hotel s tri zvjezdice i 200 soba je imao 80-ak zaposlenih, a s 5* se to diglo na 200 zaposlenih. "Ako mi sutra otvorimo 10 hotela 5* da li mi imamo dovoljno menadžmenta koji će voditi te hotele, a ne samo kuhati, posluživati i čistiti u njima", pita se Cappelli. Upozorio je da odljev radne snage nije naša specifičnost, to se događalo nama susjednim zemljama koje su prije nas ušle u EU ali mi smo to apstrahirali pa smo sad ostali iznenađeni.

"Pozitivno je da smo sad to osvijestili i da se rade strategije kako to spriječiti. Treba uskladiti i početka školske godine, a što je i u Hrvatskoj prepušteno županijama. To je iskoristila za sad samo jedna. U Italiji je uobičajeno da svaka regija uređuje školsku godinu prema potrebama svojeg gospodarstva, prije svega turizma", zaključuje ministar Cappelli.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve