Zadnji dan za podnošenje zahtjeva: Subvencije su digle cijene stanova

Autor: Agencija VLM , 13. listopad 2017. u 09:26
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Najviše, oko 6 posto, poskupjeli su stanovi na Jadranu. Kvadrat novog stana u Zagrebu kretao se oko 11.600 kuna

Tko god je naumio kupiti stan uz državne subvencije, stigne predati zahtjev danas do 16 sati dokad je krajnji rok za primanje zahtjeva. Državni APN objavio je da je do sredine ovog tjedna primio više od 2100 zahtjeva te ih je većinu i obradio. Rokom od mjesec i pol, koliko su se primali zahtjevi, osigurali su dovoljno vremena svima koji su željeli kupiti stan da to i učine, a velika potražnja imala je utjecaja i na tržište nekretnina.

Državni zavod za statistiku navodi da su u drugom tromjesečju ove godine u odnosu na prvi stanovi poskupjeli 3,7 posto, pri čemu su cijene novih stanova porasle 4,1 posto, a postojećih 3,6. Najviše je potegnuo Jadran, na kojem su cijene kvadrata skočile oko 6 posto, i to većinom novih stanova. Kvadrat novog stana u Zagrebu bio je u prvom polugodištu oko 11.600 kuna, dok je u “ostatku” Hrvatske kvadrat novog stana bio oko 9500 kuna. DZS nije posebno izdvojio cijene na Jadranu.

Vrijeme će pokazati hoće li investitori i vlasnici polovnih stanova sačuvati dostignute cijene ili će, u nedostatku kupaca, tržište nekretnina ponovno potonuti. Banke suzdržano iznose informacije o kupcima subvencioniranih kredita, ali za očekivati je da će APN objaviti detaljnije podatke o korisnicima subvencija kojima će porezni obveznici iduće četiri godine plaćati pola rate kredita.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Jedno je sto pise u oglasu a drugo je ostvarena cijena, uzmite u obzir da je nekretninu teško prodati tako da kome treba lova taj spusta cijenu na “realne” razine.

Ovo je bolesno preskupo, u zemlji u kojoj velika vecina nema vise od 600injak EUR mjesecno…

Mene umjesto statistika više zanima sporost agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama.
Priča se o zakonskom roku od 3 dana u kojem je potrebno verificirati ugovor i vratiti u banku, a taj rok se ne poštuje. Naš zahtjev predan je odmah prvi dan u APN 04.09., vratio se u banku i banka je poslala ugovor APN-u 5.10. . U APN-u još uvijek nisu stavili potpis na isti. Što je sa nama koji smo svoje stanove prodali i morali izaći iz njih, a zbog njihove indolentnosti sada se seljakamo od stana do stana već tri tjedna jer nam se svaki tjedan obećava da će biti gotovo!? Koji su to klijenti koji imaju privilegije i prednosti riješavanja ugovora? Ipak ne ide sve po propisanim pravilima i zakonu!! I neka se slobodno javi neki diplomat – zakonski rokovi se ne poštuju i to je činjenica!

New Report

Close