Zadarskom Aluflexpacku pripast će 70 posto TLM-ove Valjaonice

Autor: Suzana Varošanec , 17. kolovoz 2007. u 06:30

Iz redova Konzorcija doznaje se kako njihovi odvjetnici s Fondom obavljaju završne radnje koje su važne za potpisivanje ugovora

Hrvatski konzorcij za preuzimanje Tvornice lakih metala iz Šibenika čija je ponuda za kupnju šibenske tvrtke na međunarodnom natječaju HFP-a izabrana kao najbolja, a u međuvremenu je Vlada dala suglasnost da se TLM proda Hrvatskom konzorciju, mogao bi preuzeti tvrtku tek krajem godine. Aktivnosti koje još traju tek će polovicom rujna rezultirati sklapanjem kupoprodajnog ugovora između HFP-a i Konzorcija, a uime pet članica Konzorcija predvođenih Dalekovodom potpisat će ga njegov predsjednik uprave Luka Miličić. Iz redova Konzorcija doznaje se kako njihovi odvjetnici s Fondom obavljaju završne radnje koje su važne za potpisivanje ugovora, a tiču se konačnog rješavanja vlasničko-pravnih pitanja vezanih uz TLM i pravnog uređenja svih čestica na kojima se novi vlasnici trebaju uknjižiti.

Dogovor suvlasnika
No unutarnji odnosi između novih pet suvlasnika TLM-a – Dalekovoda, Konstruktor Inženjeringa, Zagreb-Montaže, Aluflexpacka i Feala, dobili su pravni okvir u smislu dogovora o regulaciji prava i obveza, vlasničkih udjela i obveza u odnosu na investicije novih suvlasnika u TLM-u pa se očekuje da će prije ugovora s državom biti sklopljen i ugovor kojim su utanačena sva pitanja vezana uz suvlasničke udjele koje dobivaju u TLM-u. Konzorcijalni nastup pet tvrtki koje su se uspješno povezale radi vlasničkog preuzimanja TLM-a podrazumijevao je i uređenje niza pitanja koja se tiču odnosa među članicama Hrvatskog konzorcija i u odnosu na njihova prava i obveze prema kupoprodajnom ugovoru. Članice su Konzorcija, kako nam kaže Miličić, postigle dogovor o vlasničkim udjelima. To znači da su se kao novi vlasnici TLM-a, uređujući svoje odnose u pogledu obveza i prava članica Konzorcija koje preuzimaju ugovorom o kupnji TLM-a, složili oko prava na vlasničke udjele ne samo u dva glavna subjekta – Valjaonicu i Prešaonicu, nego i u odnosu na sve ostale dijelove TLM-a. Zadarski Aluflexpack trebao bi potpisivanjem kupoprodajnog ugovora realizirati vrlo važan vlasnički paket u TLM-ovoj Valjaonici, ali na račun toga ne bi participirao u udjelima ostalih suvlasnika u TLM-ovoj Prešaonici i Elemesu. U Valjaonici bi još po 15 posto udjela imali Dalekovod i Zagreb-Montaža. U odnosu na Prešaonicu uređeni su odnosi između četiri članice Konzorcija bez sudjelovanja Aluflexpacka, a podrazumijevaju vlasničke udjele od po 25 posto za Zagreb Montažu, Dalekovod, Konstruktor Inženjering i širokobriješki Feal, dok u odnosu na sve ostalo u TLM-u svih pet članica Konzorcija stječe udjele po 20 posto. Prema Miličiću koji je koordinator korzorcijalnog nastupa prema HFP-u i TLM-u, i taj bi posao koji se tiče Fonda i Konzorcija trebao biti uskoro gotov. Tako potvrđuje procjene koje se u posljednje vrijeme mogu čuti i u TLM-u o polovici rujna kao zrelom tajmingu za potpisivanje kupoprodajnog ugovora, a kojim bi tada Konzorcij započeo postupak preuzimanja šibenskog aluminijaša.

Postupak preuzimanja
“Dok riješimo sve i prođu godišnji odmori, oko 15. rujna mogli bismo potpisati ugovor s HFP-om o kupnji 80,0 posto dionica TLM-a”, kaže Miličić. Postupak preuzimanja, međutim, započeo bi tako na samom kraju mandata aktualne Vlade, a završio bi nakon parlamentarnih izbora budu li održani u studenom što se najavljuje. To znači da će TLM-ovim malim dioničarima koji drže oko 12 posto dionica ponuditi otkup dionica (oko 7 posto ih je u trezoru), a Konzorcij bi, realno računajući, mogao krajem ove godine okončati preuzimanje. Prema zakonskim rokovima predviđenim za sazivanje i održavanje izvanredne skupštine dioničara procjenjuje se da bi ona bila održana početkom prosinca.

Luka Miličić: Moguća strateška suradnja s Glencoreom

Kako ulazi u završnicu i privatizacija mostarskog Alumnija s kojim TLM veže strateška suradnja, a hrvatska država stekla je 12 posto dionica Aluminija otpuštanjem paketa od TLM-a, jednim okom Hrvatski konzorcij prati što se događa u BiH. Na pitanje zanima li se Konzorcij za privatizaciju Aluminija na način koji bi uključivao neki oblik strateškog partnerstva sa švicarskim Glencoreom, sve izvjesnijim kandidatom za kupnju Aluminija, Miličić nije ostao rezerviran. Zagonetno je dometnuo “moguće je”, a od predsjednika uprave TLM-a Ivana Koštana doznajemo da predstavnici švicarske tvrtke dolaze 22. rujna na sastanak u TLM. Povod tog sastanka, kako Koštan kaže, poslovna je suradnja, ali i privatizacija TLM-a. Kako su u bh javnosti već procurile informacije da će grčki “Mytilineos” i indijska “Vedanta” odustati od kupnje Aluminija, s obzirom na to da su analizirajući dokumentaciju otkrili da je tvrtka brojnim ugovorima već vezana za “Glencore”, a da je četvrti kandidat britanski “En + Group” u vlasništvu ruskog oligarha Olega Deripaske koji je odnedavno navodno i većinski vlasnik “Glencora”, izvjesno je da dolazak Glencorovih predstavnika u Hrvatsku neće proći bez više sastanka uključujući i s Miličićem. Te bi četiri kompanije najkasnije do 5. rujna trebale poslati svoje konačne ponude za kupnju “Aluminija”, a Hrvatskom konzorciju to je pitanje od vitalnog interesa zbog dugoročne nabave kvalitetne sirovine.

Komentirajte prvi

New Report

Close