Zadarska županija nabavila opremu za intervencije kod onečišćenja mora

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. veljača 2015. u 10:07
Foto: Dino Stanin / Pixsell

Zadarska županija, kao jedan od partnera projekta EU “HAZADR – Jačanje kapaciteta za zajedničko djelovanje kod iznenadnih onečišćenja Jadranskog mora naftom, opasnim i štetnim tvarima”, nabavila je opremu za intervencije kod iznenadnih onečišćenja mora u vrijednosti od 70.840 eura.

Zadarska županija, kao jedan od partnera projekta EU "HAZADR – Jačanje kapaciteta za zajedničko djelovanje kod iznenadnih onečišćenja Jadranskog mora naftom, opasnim i štetnim tvarima", nabavila je opremu za intervencije kod iznenadnih onečišćenja mora u vrijednosti od 70.840 eura.

Riječ je o takozvanome skimmeru za prikupljanje ulja s morske površine u lučkom i priobalnom području s odgovarajućim uređajem za napajanje, prijenosnom pumpom i cijevima, skimmeru za plitke vode, te 500 metara zaštitnih plivajućih brana za upotrebu u lukama i priobalnim vodama.

Oprema za intervencije je nabavljena od tvrtke La Fornitrice, ovlaštenog dobavljača za Vikomu, specijaliziranu opremu za intervencije kod iznenadnih onečišćenja mora i obale. Oprema je u Zadar stigla u četvrtak, a edukacija za korisnike opreme biti će održana 24. i 25. veljače.

Opremu će zadužiti tvrtka Ciklon, ovlaštena za provedbu Plana intervencija kod iznenadnih onečišćenja mora RH i Zadarske županije. Bit će korištena za čišćenje Jadranskog mora u slučaju sudara brodova, brodoloma te izlijevanja naftnih i štetnih tvari u more.

Osim nabave opreme, Županija je dosad prikupila podatke o stanju i prostornom rasporedu opreme za postupak intervencije kod iznenadnog onečišćenja mora s područja Zadarske županije, koji su zatim uklopljeni u web aplikaciju ATLAS koju izrađuje talijanski partner IRSA CNR. Izrađen je i scenarij za prekograničnu vježbu kod iznenadnog onečišćenja mora na Sjevernom Jadranu, prema kojem je u zadarskom akvatoriju od 14. do 16. svibnja 2014. uspješno provedena prekogranična vježba intervencije kod iznenadnog onečišćenja mora VIREX 2014.

Projekt HAZADR se provodi u sklopu IPA operativnog Programa jadranske prekogranične suradnje, a u projekt je uključeno ukupno 13 partnera. Glavni partner je talijanska regija Puglia. Ostali partneri iz Hrvatske su i Primorsko-goranska, Splitsko-dalmatinska i Istarska županija, te pet instituta iz Italije, Slovenije, Hrvatske i Crne Gore, kao i Ministarstvo iz Albanije.

Ukupna vrijednost Projekta je gotovo 3,3 milijuna eura, a Zadarskoj županiji je alocirano 284.930 eura, od čega je 85 posto sufinancirano sredstvima EU, dok 15 posto sredstvima Zadarske županije.

Komentirajte prvi

New Report

Close