Za upis u prvu godinu studija osigurano 12.456 mjesta

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. ožujak 2013. u 15:15
Photo: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Oko dvije trećine studenata ne plaća participaciju, a za one koji su marljivo studirali u prethodnoj godini sljedeća je besplatna.

Za upis studenata u prvu godinu preddiplomskih, integriranih i stručnih studija za iduću akademsku godinu, osigurano je ukupno 12.456 mjesta, od čega 10.576 za redovite studente, 1.455 za izvanredne studente i 425 za studente strane državljane, rečeno je na današnjoj konferenciji Sveučilišta u Zagrebu.

Ukupna upisna kvota slična je prošlogodišnjoj, kada je bila veća za 55 mjesta, po područjima je ostala ista za prirodoslovna, biomedicinska i biotehnička područja, a manja je za 70 mjesta u društvenom području, 13 mjesta u humanističkom te deset u tehničkom području, rekla je prorektorica za studente Blaženka Divjak na konferenciji za novinare, izvjestivši o odlukama s jučerašnje sjednice Senata.

Kvota je povećana u umjetničkom području, ponajviše zbog uvođenja novih studijskih programa suvremenog plesa i baletne pedagogije, koji od jeseni počinju na Akademiji dramske umjetnosti, a od sljedeće akademske godine uvodi se i novi preddiplomski sveučilišni studij Inženjerstvo na engleskom jeziku, što je zajednički projekt Sveučilišta i nekoliko sastavnica.

S obzirom na ulazak Hrvatske u Europske unije, kvota za studente strance namijenjena je državljanima zemalja izvan Unije, a državljani zemalja EU-a od sljedeće akademske godine na hrvatskim će sveučilištima moći studirati u okviru kvota za studente iz Hrvatske.

Divjak je ustvrdila kako Sveučilište pri utvrđivanju kvota vodi računa o kapacitetima, no smatra da je za optimalno usklađivanje nužna i nacionalna politika. Važno je da se nacionalni prioriteti jače istaknu kako bismo imali dokument na koji se možemo pozvati, a problem je i što ne postoje projekcije koja će područja biti potrebna kada studenti koji sada upisuju završe fakultet, dodala je.

Senat je na sjednici usvojio i dokument o pravilima participiranja redovitih studenata u troškovima studija na preddiplomskim, diplomskim, integriranim i stručnim studijima, prema kojemu se vrijednost jednog ECTS boda kreće od 120 do 160 kuna, ovisno o području, i u skladu s time visina maksimalnog iznosa participacije kreće se od 7200 do 9600 kuna.

Participacije neće plaćati redoviti studenti koji se prvi put upisuju na prvu godinu, studenti viših godina koji su u prethodnoj akademskoj godini stekli najmanje 55 ECTS bodova, s iznimkom redovitih studenata s utvrđenim invaliditetom od 60 ili više posto, koji pravo na subvenciju Ministarstva ostvaruju ako su u prethodnoj akademskoj godini stekli najmanje 30 ECTS bodova, te studenti koji su obuhvaćeni nekim drugim odlukama Senata ili fakultetskih vijeća.

Oko dvije trećine studenata ne plaća participaciju, a za one koji su marljivo studirali u prethodnoj godini sljedeća je besplatna, istaknula je Divjak. To je dio ugovora s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta, koji vrijedi za ovu i iduće dvije godine, a prema kojem je utvrđen preliminarni konačni izračun u vrijednosti 106 milijuna kuna, od čega je deset posto akontacije sredstava već povučeno, izvijestila je prorektorica za poslovanje Vesna Vašiček. Po njezinim riječima, u očekivanju izvještaja o broju studenta koji su to pravo ostvarili, oko 90 milijuna kuna trebalo bi biti doznačeno Sveučilištu najkasnije u travnju.

Sredstva će biti korištena, među ostalim, za poravnanje sredstava sastavnica kojima su zbog promjene modela ove godine ušle u nepovoljnije financiranje te za podmirenje nastavne djelatnosti zbog smanjenja redovitog financiranja iz državnog proračuna.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš izvijestio je i da je Senat donio odluku da se započne s izradom Strategije Sveučilišta za razdobolje do 2025., koja će se sastojati od devet poddokumenata, te Elaborata o ustroju i upravljanju Sveučilištem u Zagrebu.

Orijentacijski rok za izradu parcijalnih strategija i sažetka je listopad ove godine, a za izradu Elaborata, kojim će se pobliže opisati i odrediti upravljanje ključnim resursima Sveučilišta i odgovarajućim logističkim potporama, taj je rok siječanj 2014.

Komentirajte prvi

New Report

Close