Za preostali iznos kredita Agrokoru ima interesenata

Autor: Jadranka Dozan , 27. lipanj 2017. u 08:11
Miljenko Živaljić, predsjednik Uprave Zabe, s Antom Ramljakom/Goran Stanzl/PIXSELL

Zainteresiranim kreditorima poziv za sudjelovanje otvoren je do kraja ovog mjeseca. To financiranje, čini se, ipak neće ostati samo na fondu Knighthead Capital Management i Zagrebačkoj banci, koji su inicijalno zajamčili osiguranje novih 400 mil. eura.

Tko će sve od banaka i drugih vjerovnika Agrokora participirati u realizaciji kredita čije je ugovaranje privremeno vjerovničko vijeće odobrilo prije nepuna tri tjedna, a u međuvremenu je puštena tranša od 100 milijuna eura, znat će se za nekoliko dana.

Zainteresiranim kreditorima poziv za sudjelovanje otvoren je do kraja ovog mjeseca. To financiranje, čini se,  ipak neće ostati samo na fondu Knighthead Capital Management i Zagrebačkoj banci,  koji su inicijalno zajamčili osiguranje novih 400 mil. eura. Američki fond predstavnik je imatelja obveznica koji je već uplatio prvih sto milijuna eura, dok je Zaba aranžer tranše na domaćem tržištu. Navodno ni ruske banke nisu još baš definitivno odustale od sudjelovanja.

Ugovor o aranžmanu prema takozvanom roll up modelu podrazumijeva prvenstvo naplate za dvostruki iznos participiranja u kreditu.  Na novouloženi euro ostvaruje se prvenstvo namirenja i za euro 'starog' potraživanja prema Agrokoru (nastaloga prije pokretanja izvanredne uprave), ali uz refinanciranje prema uvjetima novog kredita, uz 4% kamate i na rok do 15 mjeseci.

 Podsjetimo, najavljeni iznos tog aranžmana je 480 milijuna eura, ali u nj je uključeno i 80 mil.a eura kredita koji su Agrokoru odobrile domaće banke u travnju, ali tada s prednošću namirenja samo na novi dug. Ukupan iznos financiranja potencijalno će biti i nešto veći od jer je i za dobavljače predviđena roll up shema od dodatnih 50 mil. eura potencijalnog robnog kredita s refinanciranjem. 

Komentirajte prvi

New Report

Close