Za naukovanje đaka izdvajaju više novca

Autor: Marija Brnić , 02. kolovoz 2017. u 21:59
Za praksu u obrtima, zadrugama, poduzećima…/Boris Ščitar/VL/PIXSELL

Ministarstvo gospodarstva daje poduzetnicima 5 milijuna kuna.

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta otvorilo je natječaj za bespovratne potpore za naukovanje učenika za obrtnička zanimanja, a osiguran je veći ukupan novčani fond nego ranijih godina, ukupno 5 milijuna kuna.  

Prijave mogu podnositi isključivo obrti, mikro, mala i srednja poduzeća, zadruge i ustanove, koji izvode praktičnu nastavu i vježbe naukovanja učenika koji se educiraju za zanimanja u sustavu vezanih obrta po jedinstvenom modelu obrazovanja, a koji imaju najmanje jednog zaposlenog, uredno podmiruju obveze prema poreznoj upravi i zaposlenicima i nisu u predstečajnom ili postupku prisilne naplate i likvidacije.  

Kao i ranijih godina, najniži iznos potpore koji se može dobiti je 15 tisuća kuna, a najviši 150 tisuća. Maksimalno se potporom može pokriti 80 posto troškova vezanih uz iznos prosječnih nagrada koje se u tekućoj školskoj godini isplaćuju učenicima koji se obrazuju kroz ovaj sustav, te do 50 posto utvrđenog najvišeg mogućeg iznosa potpore za naknadu mentoru, odnosno najviše 75 tisuća kuna.

Ponude se zaprimaju do 1. rujna, a sredstva će se odobravati onima koji zadovolje kriterije prema redoslijedu zaprimanja prijave.  Korisnici potpore biti će pod nadzorom, a morat će već u roku 6 mjeseci predati privremeni izviještaj, odnosno izvode sa žiro računa, kako bi potvrdilo namjensko korištenje sredstava. Utvrdi li se nenamjensko korištenje, morat će vratiti potporu uvećanu za zateznu kamatu.

Komentirajte prvi

New Report

Close