Za modernizaciju biljne proizvodnje 124 milijuna kuna

Autor: Poslovni dnevnik , 30. srpanj 2018. u 21:59
Novac i za proizvodnju cvijeća i ukrasnog bilja/Marko Jurinec/PIXSELL

Podupire se 172 projekta iz vinogradarstva, ratarstva, šećerne repe i cvijeća, ovo je prvi takav natječaj.

Poljoprivrednici i predstavnici Agencije za plaćanja u poljoprivredi u ponedjeljak su potpisali 172 ugovora o financiranju projekata iz mjere 4.1.1.

"Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava" za sektor biljne proizvodnje odnosno vinogradarstva, ratarstva, šećerne repe i cvijeća vrijednih 124 milijuna kuna. 

Tim će novcem, kako je istaknuto, poljoprivrednici financirati nabavu poljoprivredne mehanizacije, opreme i skladišta za ratarske kulture, podizanje novih nasada vinograda, proizvodnju industrijskog ljekovitog i začinskog bilja te cvijeća i ukrasnog bilja. Ugovore su potpisali poljoprivrednici iz cijele Hrvatske i ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilda Copić, koja je istaknula da potpisana 172 ugovora znače investicije od 255 milijuna kuna od čega se 124 milijuna kuna financira iz Programa ruralnog razvoja. 

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić rekao je da se radi o prvom natječaju za sektor biljne proizvodnje, čija je ukupna vrijednost 360 milijuna kuna od čega je 70 milijuna za šećernu repu, 70 milijuna za vinograde, 20 za cvijeće i 200 milijuna kuna za čisto ratarstvo."Još 240 milijuna kuna potpisat ćemo, nadam se, u rujnu. Financirali smo sve projekte koji su se javili iz sektora proizvodnje šećerne repe i sektora cvjećarstva i sve iz sektora vinogradarstva. Svi koji su se javili, a koji su ispunjavali formalne uvjete, dobili su novac", kazao je Tolušić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close