Za kilogram govedine 15.000 litara vode

Autor: Božica Babić , 19. ožujak 2015. u 22:00
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Najveća količina vode, čak 70 posto, potroši se za proizvodnju hrane i navodnjavanje poljoprivrednih površina.

Vodokomunalnom sektoru do 2020. za investicije i strukturne reforme na raspolaganju je milijardu eura iz EU fondova, dok je još 215 milijuna eura namijenjeno za financiranje projekata radi obrane od štetnog djelovanja voda.

Kroz mnoge investicije, istaknula je zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol na skupu održanom u organizaciji Gospodarsko-interesnog udruženja proizvođača pića (GIUPP) u prigodi obilježavanja Svjetskog dana vode, riješit će se konačno današnji enormni gubitak u zahvaćenim količinama pitke vode koji iznosi 46 posto. Osim toga, iznijela je Španjol, smanjit će se i sadašnja brojka od 175 isporučitelja vodnih usluga u RH, što će dovesti do veće konkurentnosti u poslovanju te nižih cijena za krajnje potrošače na jedinstvenom uslužnom području, a istodobno će se ukloniti negativni utjecaj otpadnih voda na okoliš.

Direktorica GIUPP-a Jasna Čačić podsjetila je da je bez pitke vode danas u svijetu oko 783 milijuna ljudi, a procjenjuje se kako će za desetak godina taj broj biti više nego udvostručen. Najveća količina vode, čak 70 posto, potroši se za proizvodnju hrane i navodnjavanje poljoprivrednih površina. "Dok se proizvede jedan kilogram goveđeg mesa potrošnja vode iznosi 15 tisuća litara, za svaku šalicu kave 140 litara", ilustrirala je Čačić.  

Upozorila je i na procjene kako će se do 2017., zbog porasta temperature zraka za dva stupnja Celzija, za 80 posto smanjiti padaline, što će utjecati i na slabljenje hidro potencijala rijeka za oko šest posto. Taj temperaturni skok će, prema ocjeni analitičara Svjetske banke, povećati troškove između 70 i 100 milijardi eura, od kojih se gotovo 14 posto odnosi na vodu. Godišnja proizvodnja pitke vode u Hrvatskoj u proteklom desetljeću bila je između 287 i 370 milijuna litara, u 2014. je iznosila 347 milijuna litara, jedan posto više u odnosu na 2013. Sudionici skupa odaslali su poruku kako se ne smije zaboraviti da je voda strateški interes Hrvatske.  
 

Komentirajte prvi

New Report

Close