Za dva dana bit će objavljeni tajni podaci u slučaju franak

Autor: Poslovni.hr , 25. listopad 2016. u 16:02
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

“Otvara se pitanje u budućnosti koji podaci stvarno jesu zaštićeni tajnom, a koji nisu”, mišljenja je Vujčić.

Guverner HNB-a, Boris Vujčić za N1 je komentirao odluku Visokog upravnog suda vezano uz dostavljanje podataka o konverziji kredita u švicarskim francima.

"Ti podaci će se vrlo malo razlikovati od onoga što je HNB dosad već objavila. Jedino što nismo objavili su bila imena koja su štićena zakonom, po zakonu se smatraju supervizorskom tajnom, a ono što smo mi jedino rekli jest da je to stvarno presedan gdje se prvi puta u području bankarske i supervizorske tajne kaže da se ne treba držati tog slova zakona, nego da se neki podaci mogu objaviti. U tom smislu, to otvara pitanje u budućnosti koji podaci stvarno jesu zaštićeni tajnom, a koji nisu", rekao je Vujčić.

Na pitanje jesu li onda i kod kojih banaka utvrđene nepravilnosti u postupku konverzije, Vujčić je odgovorio da jesu.

"Mi ćemo to upravo objaviti, tako da ćete vidjeti i kod kojih banaka su utvrđeni i u koliko slučajeva", rekao je te naveo da će sve biti objavljeno u iduća dva dana.

"Nadzorni izvještaji su poduzimani, prekršajne prijave su podnesene. U puno navrata je razgovarano s bankama, pa su mijenjale ugovore. Polovica ugovora je promijenjena. I to je bila akcija HNB i o tome smo na vrijeme i obavijestili javnost. To izvješće imate na internetskoj stranici HNB-a, jedina razlika u tom izvješću i ovom koje ćemo objaviti sada su ta imena koja nisu bila objavljena", rekao je Vujčić o mjerama koje je HNB poduzimao.

Komentirajte prvi

New Report

Close