Za divlje tune nova kvota 461,16 tona, za 71 tonu više nego lani

Autor: Božica Babić , 13. siječanj 2015. u 14:25
Vlasnicima plovila kroz individualne kvote na raspolaganju 374,5 t/Ž. Mršić/PIXSELL

Za dalji uzgoj dopušten izlov tuna težih od 8 kg.

Izlov i uzgoj tune i dalje ostaju pod čvrstim nadzorom lokalne ribarske inspekcije i Međunarodne komisije za zaštitu atlantskih tuna (ICCAT) premda je nakon višegodišnjeg smanjivanja izlovne kvote divlje tune Hrvatska za 2015. dobila novu kvotu od 461,16 tona, što je za 71 tonu više od kvote koja je vrijedila za prošlu godinu.

Pravilnikom, koji je stupio na snagu početkom godine, ova iznimno ugrožena riblja vrsta i dalje se snažno štiti pa ostaje zabranjen ulov, prerada, te izlaganje i nuđenje na prodaju tuna ulovne težine manje od 30 kilograma, odnosno dužine manje od 115 cm. Hrvatska može i ove godine, i to jedina od svih članica ICCAT-a, isključivo za daljnji uzgoj u kavezima izlovljavati tune teže od osam kilograma i dužine veće od 75 cm. Čak 90 posto od ovogodišnje ukupne izlovne kvote mora se uklopiti u kriterije tune 8 kg i 75 cm.

Međutim, tu ograničenjima nije kraj. U 2015. godini, određeno je pravilnikom, ukupna ulazna količina (izlov plus kupnja) tuna na sva uzgajališta ne smije biti veća od 2947 tona, a rasporedit će se sukladno kriterijima koje će naknadnom odlukom propisati resorni ministar. U tunolov u ovoj sezoni može biti uključeno maksimalno 21 plovilo, a njihovim vlasnicima kroz individualne kvote na raspolaganju je 374,5 tona. I izlov divljih tuna namijenjenjih daljnjem uzgoju u kavezima, kao i izlov iz kaveza radi trženja, moraju se odvijati pod nadzorom ne samo lokalnih nego i promatrača ICCAT-a te biti dokumentirani i videozapisima. 

Komentirajte prvi

New Report

Close