Za Brodotrogir država daje još 380 mil. kuna te jamstva

Autor: Marija Brnić , 04. travanj 2013. u 22:00
Danko Končar će osigurati 2,04 milijarde kuna za Brodotrogir/PXL

Končar tražio da se država ugovorom obveže unijeti njegov projekt na listu strateških ulaganja.

Svečanim potpisivanjem kupoprodajnog ugovora u Trogiru će u subotu biti okončan trogodišnji proces privatizacije Brodotrogira, a započeti restrukturiranje u kojem će država, uz otpis potraživanja po državnim jamstvima za kredite, participirati s dodatnih 380 milijuna kuna, dok će novi vlasnik Kermas Energija Danka Končara, osigurati 2,04 milijarde kuna za Brodotrogir.

Iznoseći te brojke na jučerašnjoj sjednici Vlade na kojoj je odobren ugovor, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak precizirao je što sve uključuje dodatna stavka za državu. Pokrit će 151,6 milijuna kuna gubitaka zbog usporavanja proizvodnje i nedostatka poslova, 14 milijuna očekivanih gubitaka u novougovorenim i 164 milijuna kuna u budućim gradnjama brodova. Od toga će ove godine proračun pokriti 130 milijuna kuna, iduće 150 milijuna, a 2015. još 50 milijuna kuna. Uplate neće, kako je tražio Končar, biti jednokratne, nego će se plaćati u 12 mjesečnih rata. Za razliku od Brodosplita, kupac Brodotrogira uspio je ispregovarati i da trošak zbrinjavanja viška radnika pokrije država. Riječ je o 50 milijuna kuna. Izdat će se i državna jamstva za osiguranje avansnih uplata kupaca za novogradnje brodova dok se ne dosegne ukupan iznos od 20 milijuna kuna. Država će preuzeti i eventualne "kosture" koje kupac otkrije u 12 mjeseci od preuzimanja brodogradilišta.

Končar kao jamstvo za izvršenje ugovora daje pod hipoteku zemljište u Istri i korporativno jamstvo, ukupno 75 milijuna kuna. Ove godine obvezuje se uložiti 134,3 milijuna kuna, iduće 310 milijuna, 2015. 293,8 milijuna, te potom naredne godine još 264 milijuna kuna, a ostatak do ispunjenja svog 40-postotnog učešća do isteka roka restrukturiranja. U prvih 12 mjeseci ugovor ga obvezuje ukloniti navoz 2, te trajno prepoloviti proizvodni kapacit škvera. Uvažen je i njegov zahtjev da se država ugovorom obveže unijeti ovaj projekt na listu strateških ulaganja, jer opasnost za uspjeh procesa ne vidi u novim ugovorima, već dobivanju dozvola, s obzirom da se za razliku od ostalih škverova trogirski restrukturira i gradnjom marine i turističkih sadržaja, što zahtijeva i promjene prostornog plana županije i niz dozvola. Po ministru to nije problem jer je riječ o velikoj investiciji. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

odavno u hr nije bilo većeg prevaranta od ovog končara.

za tri godine u trogiru samo nova marina a škver u povijest.

New Report

Close