Za 29 razvojnih agencija i poduzetničkih centara 3,2 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. rujan 2013. u 14:33
Thinkstock

Ministarstvo poduzetništva i obrta dodijelilo je danas 29 bespovratnih potpora razvojnim agencijama i poduzetničkim centrima.

Ministarstvo poduzetništva i obrta dodijelilo je danas 29 bespovratnih potpora razvojnim agencijama i poduzetničkim centrima u ukupnom iznosu od 3,19 milijuna kuna, izvijestio je na današnjoj konferenciji za novinare ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras.

Potpore su dodijeljene u okviru mjere "Razvojne agencije i Poduzetnički centri", u sklopu programa Poduzetnički impuls, a Maras je danas potpisao ugovore sa 17 razvojnih agencija i poduzetničkih centara koje su dobili potporu.

Na natječaj, koji je trajao do 23. kolovoza, stiglo je 43 prijava, njih 37 je prošlo administrativnu provjeru, a 29 ih je ocijenjeno pozitivno i dobilo je bespovratne potpore.

Među tih 29 projekata najniži iznos potpore je 75,6 tisuća kuna, najviši 150 tisuća kuna, odnosno prosječan je iznos potpore 110,16 tisuća kuna.

Udio poduzetnika u financiranju projekata za koje su odobrene potpore je između 25 i 52,54 posto.

Ukupna je vrijednost 29 projekata 4,67 milijuna kuna, od čega je 1,47 milijuna kuna vlastitih sredstava poduzetnika, a 3,19 milijuna kuna su bespovratne potpore.

Realizacijom tih projekata bit će pružene stručne i savjetodavne usluge za 35 tisuća poduzetnika, 2.200 poduzetnika bit će educirano, bit će izrađeno 400 investicijskih studija, osnovat će se tri klastera i provest će se 50 promotivnih kampanja za privlačenje investitora.

Maras je istaknuo kako će potpore omogućiti bolje i jednostavnije poslovanje poduzetnicima, odnosno kako razvojne agencije i poduzetnički centri trebaju postati ključne institucije koje će pomoći poduzetnicima i obrtnicima da lakše posluju, pripreme se za projekte iz europskih fondova itd.

Ovih 29 institucija dobit će nešto više od tri milijuna kuna i kada se to komparira sa velikim komorama, koje dobivaju godišnje nekoliko stotina milijuna kuna, Hrvatska obrtnička komora 100 milijuna kuna na temelju obveznog članstva, a Hrvatska gospodarska komora nešto manje od 300 milijuna kuna, vidi se koliki je to nesrazmjer u onome što se izdvaja, kazao je Maras.

S jedne strane imate poduzetničke centre i razvojne agencije, kojih je u Hrvatskoj 75 i koje većinu novca steknu na tržištu, ali odrade puno više posla nego velike komore, naveo je.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Tko je zaposlen u svim tim agencijama?

Gdje su objavljeni svi pusti natječaji za zapošljavanje? U Modroj lasti ili možda na stranačkim stranicama HNS-a?

U Narodnim novinama sigurno nisu.

New Report

Close