Za 1.000 kuna povećava se naknada dragovoljnim ročnicima

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. prosinac 2018. u 14:53
Foto: Ivica Galović / Pixsell

Kandidati zainteresirani za dragovoljno vojno osposobljavanje mogu se prijaviti u područnim odsjecima za poslove obrane tijekom cijele godine.

Ministarstvo obrane (MORH) izvijestilo je u četvrtak da od 1. siječnja 2019. uvodi novu poticajnu mjeru – novčanu naknadu za dragovoljne ročnike od 3000 kuna na mjesec. 

Naime, u skladu s odlukom potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, od 1. siječnja 2019. novčana naknada dragovoljnih ročnika povećat će se za tisuću kuna na mjesec.

Na snagu će početkom 2019. godine stupiti pravilnik o izmjenama i dopunama pravilnika o dragovoljnome vojnom osposobljavanju kojim se, među ostalim, naknada ročnicima s 2000 kuna na mjesec povećava na 3000 kuna. Riječ je o još jednoj mjeri povećanja materijalnih prava pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u funkciji jačanja sposobnosti Hrvatske vojske, ističe MORH.

Naknada za dragovoljne ročnike od 3000 kuna na mjesec bit će dosad najveći iznos od uvođenja dragovoljnoga vojnog osposobljavanja. U 2016. godini naknada za ročnike iznosila je 1190 kuna na mjesec, a od 1. siječnja 2017. do danas 2000 kuna.

Programom dragovoljnoga vojnog osposobljavanja ročnici stječu vojna znanja i vještine za obnašanje vojničkih dužnosti u Hrvatskoj vojsci. Program se provodi u Oružanim snagama Republike Hrvatske od 2008. godine i jedan je od uvjeta za prijam u djelatnu vojnu službu. Dragovoljno vojno osposobljavanje obuhvaća temeljnu i specijalističku obuku koja traje osam tjedana i provodi se u Požegi i na Vojnom poligonu Gašincima.

Kandidati zainteresirani za dragovoljno vojno osposobljavanje mogu se prijaviti u područnim odsjecima za poslove obrane tijekom cijele godine.

Od početka dragovoljnoga vojnog osposobljavanja 2008. godine obuku je uspješno završilo oko 8000 ročnica i ročnika, od kojih su mnogi primljeni i u djelatnu vojnu službu.

Zbog velikog broja zainteresiranih kandidata, tijekom 2017. i 2018. godine na dragovoljno vojno osposobljavanje bila su upućena po tri naraštaja dragovoljnih ročnika, za razliku od dotadašnja dva, navodi MORH.

Komentirajte prvi

New Report

Close