Wellness kao pokretač rasta turizma

Autor: Marija Crnjak , 25. srpanj 2013. u 22:00
Foto: Poslovni dnevnik

Moramo jačati promociju i prodaju wellness paketa.

Moderna wellness industrija, koja se pojavila 90-tih godina u Njemačkoj i Austriji u lječilištima koja su osmislila nove usluge za ostvarenje dodatnog prihoda, a wellness je bio jednostavna odgovor za populaciju koja živi sve brže i stresnije, u hrvatsku turističku ponudu ušla je prije desetak godina.

Hotelima, toplicama te gradskim wellness centrima uzor su bili wellness programi i standardi u Austriji, Njemačkoj i Sloveniji, i do sad je na domaćem tržištu zaživjelo stotinjak wellness centara koji se mogu pohvaliti prilično dobrim hardverom i sve boljim kadrovima. Upućeni tvrde da je industrija u Hrvatskoj vrlo pristojno regulirana, a ključ daljnjeg razvoja wellnessa kao jednog od glavnih motiva dolaska gostiju, te time i pokretača turističkog rasta, jest u jačoj promociji i prodajnoj politici koja će veću ulogu posvetiti wellness paketima.Ponuda unutar hrvatske wellness industrije razlikuje se uglavnom po podneblju ili ustanovi čiji je dio, odnosno nalazi li se u sklopu toplica i lječilišta ili hotela te čak u zadnje vrijeme i nekih kampova. Osim nezaobilaznog elementa vode (termalne ili morske), baza u većini centara su prirodni činitelji  aromaterapije, ekstrakti morske flore, autohtona esencijalna ulja i ekstrakti autohtonih ljekovitih bilja, ljekovite vode te autohtona zdrava hrana, u kombinaciji s jedinstvenim wellness terapijama inspiriranim morem i klimom. Dio wellnes centara inspiriran je egzotikom, poput Spa centra Hotela Iadera koji posluje u sklopu Grupe Falkensteiner, i spada među najveće wellness investicije u Hrvatskoj.

Iaderin Acquapura Spa proteže se na 6000 četvronih metara i dio je grupacije "Leading Spas of the World", a osim kozmetičkih tretmana, opuštanja i rekreacije u infinity bazenima, nudi i usluge turskog Hamama sa sauna područjem i prostorima za masažu i tretmane tijela. U svojim ritualima Aquapura Spa koristi izvorne lokalne sastojke, prirodne proizvode iz mora i zemlje, poput cvijeta ninske soli sa lavandom i lavandinog ulja. U ponudi je opuštanje watsu terapijom, koja je osmišljena kao nježno istezanje i masaža tijekom plutanja u toploj vodi. Hotelska grupacija Valamar wellness razvija u svojim kapacitetima u Dubrovniku, hotelima Lacroma te President, porečkom Diamantu, Hotel & Casa Valamar Sanfior u Rapcu te na Krku, u novoobnovljenom kampu Krk. Osim suradnje sa zdravstvenim ustanovama, u Dubrovniku su kreirali posebne pakete koji osim smještaja uključuju rehabilitaciju i antistress programe. U Poreču je gostima na raspolaganju savjetovalište za zdravlje i rekreativno vježbanje, osmišljeni su posebni paketi ciljanog medicinskog, preventivnog, kineziološkog programa za grupe i za pojedinačne goste, te wellness i spa ponuda.

Uz wellness i beauty ponudu, gosti mogu dogovoriti pregled kod liječnika specijaliste fizijatra, te se odlučiti za programe poput antireumatskog, postraumatskog, antistresnog ili programa za osteoporozu. U Rapcu se provode tretmani ljepote pod imenom božice Sentone, zaštitnice putnika. Upravo wellness sadržaji predstavljaju jak komercijalni proizvod koji značajno možepodići prihode tradicionalnim lječilištima, što su neke hrvatske toplice već prepoznale, a u nekima tek slijede ulaganja. Istarske toplice tako već godinama koriste prirodne resurse s termomineralnom vodom i ljekovitim blatom fango, uz stručno medicinsko osoblje, za različite oblike medicinskih, preventivnih  i wellness programa prilagođenih potrebama pojedinih skupina turista.

U ponudi Istarskih toplica su tjedni ili vikend wellness programi koji su tematski i uključuju korištenje bazena, sauna i fitness centra, uz različite masaže, te autohtone tretmane i rituale.  Ernest Svažić, načelnik općine Krapinske toplice koji je do nedavno bio predsjednik sekcije wellnessa u Hrvatskoj gospodarskoj komori, ističe da Hrvatska raspolaže solidnom bazom od 100 wellness centara koji mogu biti dobra podloga za razvoj wellness turizma. "Hoteli, međutim, i dalje premalu pažnju posvećuju osmišljavanju paketa koji uključuju wellness, iako su dobro opremljeni, i tu postoji velik prostor za rast, i izvan turističke sezone", kaže Svažić, navodeći hotel Villa Magdalena iz Krapinskih toplica kao primjer dobre prakse, čija je ponuda izmijenila imidž Toplica kao odredišta za isključivo starije i bolesne osobe.

Aparthotel i wellness hotel Villa Magdalena otvoren je prije četiri godine, a uzor investitoru Ivanu Petroviću bili su slični hoteli u Austriji i Sloveniji koji su popunjeni i do 80 posto godišnje."Ideja je bila iskoristiti termalnu vodu Krapinskih toplica tako da smo u svaki apartman stavili masažne kade s termalnom vodom. U 2010. smo napravili i wellness centar s vanjskim whirlpoolom, a lani i vanjski bazen", pojašnjava Petrović. Zahvaljujući svojim sadržajima, koji su popraćeni i gastroponudom šefa Mislava Božića, Villa Magdalena ima godišnju popunjenost od 65 posto, što je daleko bolje od prosjeka hrvatskih hotela.

Kome možemo prodati wellness?

Kad je u pitanju marketinška valorizacija wellnessa kao pokretača turističkog rasta, Strategija razvoja turizma definira dvije grupe potrošača koji su ciljna publika. Prvi su takozvani Empty nesters, radno aktivni ljudi čija su djeca napustila roditeljski dom, i imaju između 50 i 65 godina. Oni putuju tijekom cijele godine, spajaju posao s odmorom i skloni su holističkom pristupu životu. Nisu cjenovno osjetljivi, na putovanjima se nagrađuju, temeljito se pripremaju za putovanja, a informiraju se preko preporuka, literature o putovanjima te interneta. Druga skupina spada u "zlatnu dob", to su umirovljenici bez većih zdravstvenih problema, aktivno putuju, cijene udobnost smještaja, a za starije među njima bitna je dostupnost medicinske skrbi. Cjenovno su osjetljivi, te putuju pretežito u proljeće i jesen.

Komentirajte prvi

New Report

Close