Vrdoljak: Postojeći ugovor s MOL-om je plod korupcije

Autor: Marko Biočina , 30. srpanj 2014. u 12:53
Ministar Ivan Vrdoljak (u sredini) s najbližim suradnicima/Marko Lukunić/PIXSELL

Hrvatska vlada nakon pravomoćne presude Sanaderu ugovor s MOL-om smatra nezakonitim.

Hrvatska vlada smatra kako je trenutni model upravljačkih prava u Ini, odnosno konsolidacija kompanije u sastav mađarskog MOL-a posljedica koruptivnog djela, a smatra i neprihvatljivim novi model upravljanja Inom koji je predložio Nadzorni odbor kompanije na čelu s Sinišom Petrovićem.

Mađarski MOL, pak, voljan je pregovarati o promjenama međudioničarskog ugovora, ali ne i priznati njegovu ništavnost, te želi zadržati poziciju strateškog upravljanja u Ini. Ovi zaključci proizlaze iz zapisa razgovora pregovarača Vlade i MOL-a na posljednjem njihovom sastanku održanom u Zagrebu prošlog petka, a  koje je Večernji list ima u posjedu. Po prvi je to put da šira javnost ima izravni uvid u tijek pregovora o budućnosti Ine. Hrvatska vlada, dakle, smatra kako je Međudioničarski ugovor o Ini sklopljen s MOL-om u doba vladavine Ive Sanadera posljedica koruptivnog djela. Taj stav sasvim jasno iznosi hrvatski ministar Vrdoljak. – Konsolidacija će biti ili neće biti po zakonima.

Naša pregovaračka pozicija je potpuno jasna: Postojeći dioničarski ugovor je nastao na temelju koruptivnog djela i moramo potpisati novi. Naša pregovaračka pozicija govori da želimo dio upravljanja – tako je Vrdoljak odgovorio na izravno pitanje Mađara o tome hoće li Vlada inzistirati na dekonsolidaciji Ine iz MOL-a. Iz njegovog odgovora jasno je da trenutnu konsolidaciju Ine u poslovnoj bilanci MOL-a drži nezakonitom. Isto u svom izlaganju potvrđuje i drugi hrvatski pregovarač Mladen Pejnović. – Ova konsolidacija je posljedica ugovora koji je potpisao Sanader i mi tu ne možemo drukčije nego po zakonu i računovodstvenim standardima. Međutim, presuda Sanaderu i njezina pravomoćnost daju nam dovoljno elemenata za promjene po tom pitanju – kaže Pejnović.

Ova Pejnovićeva izjava značajan je i zato jer po prvi put i službeno dokazuje kako Vlada u pregovorima s planira u potpunosti uvažiti činjenice koje proizlaze iz presude Sanaderu. A u tom slučaju Vlada nema izbora nego MOL-ovu konsolidaciju smatrati nelegalnom, naročito s obzirom da u međudioničarskom ugovoru iz 2003. stoji da MOL neće steći upravljačka prava dok ne stekne većinski udjel u tvrtki. Ako postojeći ugovor bude proglašen ništavnim, upravo će taj biti opet na snazi, a MOL ima samo oko 49 posto vlasništva, pa niti ne može imati Inu u svojoj bilanci. 

Komentari (4)
Pogledajte sve


You are destined for a much bigger stage Vrdoljak

Vaš link …

Interesantna slicnost izmedju Hrvatske i MOL-a na jednoj i Argentine i Repsola na drugoj strani.

Vaš link …
kako se zove njihov dr. Ivo?

jednom da se ja slažem s Hrvatskom Nepotrebnom Strankom-HNS!

You are destined for a much bigger stage Vrdoljak

Vaš link …

Interesantna slicnost izmedju Hrvatske i MOL-a na jednoj i Argentine i Repsola na drugoj strani.

Vaš link …

prazni-banski-dvori

od-cega-se-ovo-ljeto-odmaraju-ministri-u-milanovicevoj-vladi ?

No, jesu li zaslužili odmor?

HRVATSKA je jedina zemlja od novih članica Europske unije koja će u 2014. imati pad BDP-a,
već šestu godinu smo u recesiji,
a za to vrijeme izgubili smo gotovo 13 posto svog BDP-a.
Nezaposlenost se kreće na razini od oko 17 posto,
a među mladima doseže gotovo 50 posto.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/prazni-banski-dvori–od-cega-se-ovo-ljeto-odmaraju-ministri-u-milanovicevoj-vladi/762681.aspx

New Report

Close