Oživljavanje Kraljevice moguće, ‘ali ne u starom obliku’

Autor: Poslovni.hr , 28. prosinac 2012. u 12:57
Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak osvrnuo se na pad industrijske proizvodnje od 5 posto. Kaže da je to alarmantan podatak.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak osvrnuo se na pad industrijske proizvodnje od 5 posto. Kaže da je to alarmantan podatak."Stvari se ne mijenjaju ad hoc nego sustavno, ja osobno mislim da je ovo jedan od zadnjih velikih padova, da ćemo u 2013. godini imati plus predznak", kazao je dodavši: "Tko zna, da nismo počeli provoditi mjere, pad bi bio i veći".

>>> Industrijska proizvodnja opet pala, Vrdoljak: Ovo je zadnji veliki pad

Vrdoljak dodaje i da moramo definirati strategiju industrijske politike za idućih deset do 15 godina. Kazao je kako moramo odrediti 'kojih su to pet, šest, osam industrijskih grana u kojima smo mi konkurentni' – u kojima imamo znanja i u kojima imamo potencijal da budemo ne samo europski nego i 'globalno pametan igrač'.

Jedan od modela za povećanje proizvodnje je i što je više moguće spasiti brodogradnju, zaključio je Vrdoljak. Danas se zato sastao sa šefom Hrvatske udruge sindikata Ozrenom Matijaševićem. Ministar je otkrio kako bi se u Kraljevici ponovno mogla pokrenuti proizvodnja. "Ima zainteresiranih koji žele po određenim uvjetima koncesijskim nastaviti s proizvodnjom, ne onoga što je bilo u Kraljevici, ali onoga što je moguće danas na tom području napraviti sukladno prethodnom stečajnom postupku. Čim nađeš partnera  i zainteresiranu stranu koja želi na tom pdoručju proizvoditi, raditi i zaposliti ljude, onda je nama svima lakše, i sindikatima i državi", kazao je Vrdoljak.

Šef Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević podržao je inicijativu za ponovno pokretanje proizvodnje u Kraljevici. Sindikati i ministar će se ponovno sastati krajem siječnja kako bi razgovarali što dalje s ostalim brodogradilištima.

"Brodogradnja je djelatnost koja je jedna od ključnih u prerađivačkoj industriji a koja nažalost i dalje zbraja gubitke radnih mjesta, zato se treba učiniti sve da brodogradnja na ovim destinacijama gdje danas jesu brodogradilišta bude i u bliskoj budućnosti", kazao je Matijašević.

Komentirajte prvi

New Report

Close