Vrdoljak bi volio živjeti u zemlji u kojoj nema ovog zakona

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. srpanj 2013. u 11:16
Ivan Vrdoljak; Photo: Robert Anic/PIXSELL

“Volio bih živjeti u zemlji u kojoj bismo imali jasna pravila’, kaže Vrdoljak.

Hrvatski sabor jutros je započeo raspravu o prijedlogu zakona o strateškim investicijskim projektima, a ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak rekao je kako je uvjeren da će zakon biti potreban samo za narednih nekoliko godina, dok se izmjenama drugih zakona ne osigura efikasnije i brže donošenje dokumenata potrebnih za investiranje.

"Volio bih živjeti u zemlji u kojoj ovaj zakon nije potreban, u kojoj bismo imali jasna pravila i gdje bi službenici na bilo kojoj razini bili efikasniji", rekao je Vrdoljak. Upozoriio je da je nekim jedinicama lokalne samouprave za donošenje prostornih planova potrebno 11 mjeseci, a nekima čak šest godina, što je, ističe, pogubno za investicijsku klimu.

Odbacio je tumačenja da će zakon omogućiti rasprodaju javnih dobara.

"Uvjeti izvlaštenja se ne mijenjaju, sva izvlaštenja idu po postojećem zakonu. Ni jedan projekt neće se moći ostvariti ako nije predviđen prostornom dokumentacijom, samo se ubrzava procedura za izdavanje dozvola", rekao je Vrdoljak.

Istaknuo je i da zakon donosi transparentno odlučivanje o tome što su strateški projekti i praćenje njihove realizacije.

Odbacio je primjedbe da se zakonom pogoduje krupnom kapitalu, ističući da Vlada ne zanemaruje važnost manjih investicija, ali da velike zapošljavaju veliki broj ljudi, angažiraju i druga mala i srednja poduzeća te pomažu razvoju prometne, komunalne i energetske infrastrukture.

Kazao je i kako mu je žao što zakon, koji je pred zastupnicima u prvom čitanju, nije donesen prije ljetne stanke, ali i da se zbog toga "ništa radikalno ni katastrofalno neće dogoditi".

"Bolje je nekoliko mjeseci potrošiti na kvalitetnu raspravu, nego kasnije imati problema u primjeni zakona", rekao je Vrdoljak.

Zastupničku prisegu prije rasprave su dali Tomislav Klarić (HDZ) i laburist Nenad Pleše, koji u zastupničkim klupama zamjenjuju europarlamentarce Davora Ivu Stiera i Nikolu Vuljanića.

Komentari (4)
Pogledajte sve

i ja bih volio živjeti u zemlji u kojoj nema Vrdoljaka bezveznjaka

Ovaj čovjek kaže da bi htio živjeti u uređenoj zemlji! To mi smijemo reći a na njemu je da radi! Izabran je za ministra (neizravno) i prihvatio se je dužnosti. Sada neka se malo uhvati i posla (ne kao i Komadina koji je pobjegao glavom bez obzira kad je vidio da kao ministar treba i RADITI a ne samo čitati napisane govore i žderati po raznim kukurikavim restoranima.

Ne razumije posao koji bi trebao raditi, ali je barem iskren! [emo_smijeh]

Ovo je kao da CEO neke velike kompanije izađe u javnost i kaže: volio bih da možemo biti uspješna tvrtka. Dionice te iste kompanije bi sutradan odmah pale 10%, a prekosutra bi ga smijenili, s tim da bi se s menadžerskom karijerom mogao pozdraviti do kraja života jer davanje takvih izjava ne spada pod običnu nesposobnost, već je bliže granici ozbiljnih mentalnih poteškoća.

New Report

Close