Vlada traži konzultante za poslove od 8,8 mlrd. kn

Autor: Suzana Varošanec , 16. veljača 2015. u 22:01
CEI priprema 20 građevinskih projekata obnove/PIXSELL

Kritičari zamjeraju tajming, odnosno činjenicu da će novu Vladu dočekati poslovi koje će ugovoriti ova na odlasku.

Pod patronatom Vladina Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija te prema Zakonu o javnoj nabavi upravo traje potraga za uslugama savjetovanja oko ekonomsko-tehničko-pravnih poslova za predviđenih 20 građevinskih projekata po principu javno-privatnog partnerstva.

Vrijednost spomenutih konzultantskih usluga procijenjena je na 68 milijuna kuna.  Pored toga, da stvar bude još zanimljivija poslovnom sektoru, tender o kojem je riječ tiče se projekata javno-privatnog partnerstva (JPP) za koje ukupno procjenjena kapitalna vrijednost iznosi 8,8 milijardi kuna. Riječ je doista o obećanju Vlade danom na početku mandata, jedino što se tad govorilo o iznosu od oko 8,2 milijrde kuna, no ono što se problematizira jest realizacija jer se tender raspisuje u izbornoj godini.  S obzirom na vruću temu i politički trenutak – mogućnost ranijih izbora – obje su informacije, kao i sam naručitelj poslova dospjele u žižu vrućih rasprava na tržištu. Posrijedi je sporno pitanje zašto se natječaji za poslove koji će trajati još niz godina raspisuju u izbornoj godini. Novu Vladu dočekat će i poslovi koje će ugovoriti ova na odlasku, zamjeraju kritičari.

 

2,7mlrd.

kuna vrijedni su projekti Ministarstva znanosti

No, politički set prijepora tek je 'par rukava'. Drugi dio zamjerki tiče se samog modela JPP-a, za kojeg kažu da ima šansu, ali uz mogućnost da ga se prilagodi našim uvjetima. Sporna je i kompleksnost ovog mastodonskog projekta, uz pitanje zašto CEI nije išao s manjim brojem projekta, i to uz prethodnicu koju bi činio jedan pilot projekt. Zbog čega se zapravo zakuhalo na JPP tržištu s obećanjima i realizacijama? CEI, inače agenacija osnovana na početku mandata Milanovićeve Vlade, i to od strane bivšeg prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića, dao se u veliku potragu za svojim novim poslovnim partnerima u građevinskim poslovima vrijednim milijarde kuna. Logično, stoga, pomno se prati i svaki potez na tržištu, a posebice u građevinskim krugovima veliku pozornost privlači CEI-jev aktualni natječaj za savjetnike. Raspisan je krajem siječnja i otvoren je sve do 6. ožujka, što znači da se CEI-u još uvijek mogu javiti konzultantske tvrtke koje ispunjavaju tražene uvjete.

To u biti znači, s obzirom na oskudicu znanja o JPP projektima u Hrvatskoj, nešto skromnije reference za namjerane projekte koji su preciznije ukupno 'teški' impozantnih 8,777.108.156 kuna, no s druge strane obuhvaćaju tek mali broj pojedinačnih ugovora – njih 20 – i to za realizaciju čak 174 građevinska projekta izgradnje, dogradnje i rekonstrukcije javnih građevina u Hrvatskoj. Potencijalni je to posao za razdoblje u kojem bi se zemlja, nakon sedam gladnih godina, trebala početi snažnije izvlačiti iz krize. Posao u trajanju od četiri godine, dakle, smiješi se za najviše četiri tvrtke, koliko CEI i predviđa da mu je potrebno savjetnika za navedenih 174 projekata. Sve što se tiče ove nabave neodoljivo podsjeća na tender koji je bio raspisan u jesen 2012. godine. Poznavatelji navode da se radi po istoj špranci, naime, tad je CEI isto tražio savjetnike najviše za energetske projekte, te izazavao veliki interes između ostalog i s još većim iznosom procjenjene vrijednosti.

 

68milijuna

kuna procjena je vrijednosti savjetničkih poslova za svih 20 projekata

Konkretnije, 70 milijuna kuna za financijske i 20 milijuna kuna za pravne usluge, za okvirne sporazume koji su se odnosili na procjenjenu vrijednost za dvadesetak i više projekata. Za usluge pravnog savjetovanja tako je pristigla 21 ponuda, dok je za financijski dio pristiglo 17 ponuda. Inače, najpoznatiji konzultatan kojeg je angažirao CEI bila je tvrtka PPP Centar Saše Marenjaka s kojim je potpisan okvirni sporazum u trajanju od 2 godine, a isteako je ljetos. Inače, u pogledu novih savjetnika one koje CEI bude odrabrao čeka na isti način kao i s PPP Centrom sklapanje okvirnog sporazuma, odnosno četverogodišnja suradnja u području JPP projekata.

CEI planira koristiti savjetničke usluge iz područja ekonomskih, tehničkih i pravnih poslova za JPP projekte, pa će oni odabrani dobiti priliku da se kandidiraju za završnu fazu koja je vezana uz realizaciju navedena 174 građevinska projekta u vrijednosti od 8,8 milijardi kuna. Iz CEI-a potvrđuju da je on trenutačno u postupku javnog nadmetanja za nabavu savjetodavnih usluga za realizaciju Programa Vlade za izgradnju, dogradnju i rekonstrukciju javnih građevina u RH prema ugovornom obliku JPP-a koji je donesen na 21. sjednici održanoj 19. travnja 2012. Potvrđuju i jednu i drugu procjenjenu vrijednost, te planiraju sklopiti sa odabranim ponuditeljima okvirni sporazum i tako realizirati pojedinačne ugovore o savjetovanju, njih 20. Prema našim izvorima najviše je projekata Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta – 149 (škole) u vrijednosti od 2,72 milijardi kuna, a po vrijednosti slijedi Ministarstvo zdravlja s 2 projekta u iznosu od 2,7 milijaradi kuna.

Komentari (2)
Pogledajte sve

nema kod nas takvih stručnjaka, i projekti se ne mogu “odrađivati”, nego je za vođenje istih potrebno veliko znanje i iskustvo, koje kod nas više nitko ne može ni imati, jer privatni investitori su protjerani a pravosuđe je palo na dno.

iluzija je i govoriti o kompleksnim odnosima odgovornosti koje nameću ugovori složenih projekata kad kod nas pravosuđe ne može štititi vjerovnika niti u najjednostavnijoj isporuci robe a kamoli da se može štititi poslovni odnos, intelektualno vlasništvo, autorsko pravo.

Evo zašto ima toliko sirtinje i zašto se kopa po kontejnerima a mladi umjesto da imaju posao dilaju i prostituiraju se , sramota ova vlada, nesposobna; kako troši novac.
Mislim da u našoj zemlji ima stručnjaka koji su i te kako sposobni da odrade projekte na dobrobit svih nas a ne pljačkajući nas na svim poljima.

New Report

Close