Vlada smanjuje zatezne kamate za 30 do 50 posto

Autor: Poslovni.hr , 11. lipanj 2015. u 07:45
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatska ima najviše zatezne kamate u cijeloj Europskoj uniji. Vlada je napokon odlučila tome stati na kraj.

Vlada je u četvrtak usvojila prijedlog izmjena i dopuna Zakona o obveznim odnosima, kojima bi se snizile zatezne kamate građanima i gospodarstvu, što je, poručio je ministar pravosuđa Orsat Miljenić, prvi korak u uređenju i zakonskom tretmanu kamata.

Predloženim izmjenama, visina stope zakonskih zateznih kamata za odnose iz trgovačkih ugovora i ugovora između trgovaca i osoba javnog prava snizit će se sa sadašnjih 15 na 10,14 posto, a za poslovne transakcije između poduzetnika i poduzetnika i osobe javnog prava, u kojima je osoba javnog prava dužnik novčane obveze, sa sadašnjih 12,14 na 10,14 posto.

U ostalim odnosima uređenim Zakonom o obveznim odnosima (onima koji nisu odnosi iz trgovačkih ugovora i ugovora između trgovca i osobe javnog prava, primjerice, ugovorni odnosi u kojima barem jedna strana nije trgovac; izvanugovorni odnosi) snizit će se visina stope zakonskih zateznih kamata sa sadašnjih 12 na 8,14 posto.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić rekao je na sjednici Vlade da je Hrvatska u skupini zemalja s najvišim stopama zateznih kamata u Europskoj uniji. Najavio je da su danas predložene izmjene prvi korak u uređenju i zakonskom tretmanu kamata, čija je regulacija po njegovim riječima sada rasuta po raznim zakonima.

"Danas predloženim izmjenama žurno pomažemo građanima i gospodarstvu, a posao na sveukupnom uređenju pitanja kamata tek nas čeka", rekao je Miljenić.

Komentari (3)
Pogledajte sve

sada ce se kultura placanja kod vecine(ne svih) hrvata, jako popraviti !

Nevjerojatno !

Ova SDP + HNS Kukuriku Vlada direktni je krivac za 320.000 blokiranih kao i za 50.000 tvrtki koje su propale ili će otići u stečaj , kao i za 200.000 radnika koji su ostali bez posla.

Oni su nas reketirali sa kamatom od 12 % do 15 % !

Sa najvećom kamatom u EU !

Pa to nebi izdržale ni Njemačke tvrtke .

I nikom ništa ?

Da u Hrvatskoj rade institucije sistema cjela Vlada bi već bila u Remetincu zbog tih velikih kamata i propasti gospodarstva.

SDP-ova vlast je nevjerojatno sigurna u sebe, ali, pokazuje se s pravom i u medije, koji redom prešućuju evidentnu obmanu i manipulaciju vladajućih

Gotovo svi hrvatski mediji prešutili su poražavajuću činjenicu da Zoran Milanović i njegova vlada u predizborne promidžbene svrhe fabriciraju gospodarske podatke i slave izlazak iz recesije govoreći da je u prvom kvartalu ove godine ostvaren rast BDP-a od 0,5 posto.

EUROSTAT je, naime otkrio da je hrvatsko gospodarstvo u odnosu na zadnji kvartal prošle godine raslo – nula posto.

http://direktno.hr/en/2014/direkt/16946/Kako-su-hrvatski-mediji-pre%C5%A1utili-Milanovi%C4%87eve-la%C5%BEi-o-rastu-BDP-a.htm

sve pred izbore, sve za izbore, samo im fotelje ne dirajte!

New Report

Close