Vlada oprostila dug 60.000 najugroženijih građana

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. siječanj 2015. u 11:08
. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

“Potpisivanje sporazuma ustvari je novi početak za oko 60.000 građana koji bi trebali dobiti novu priliku”, istaknula je.

Vlada je u četvrtak usvojila sporazum o oprostu dugova najsiromašnijim građanima koji duguju kumulativno do 35.000 kuna, a koji nemaju novca ni imovine kojim bi ga vratili, što je ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić ocijenila kao priliku za "novi početak" za oko 60.000 građana.

To je veliki projekt u koji Vlada ulazi svjesna teškog stanja dijela građana koji su blokirani duže od godinu dana, a u blokadi najčešće nisu završili svojom krivnjom već zbog dugotrajne gospodarske krize, ističe ministrica.

"Potpisivanje sporazuma ustvari je novi početak za oko 60.000 građana koji bi trebali dobiti novu priliku", istaknula je.

Naglašava da je riječ o dobrovoljnom sporazumu kojem će pristupiti banke, teleoperateri i, u ovom trenutku, četiri velika grada.

"Nadam se da će i ostali gradovi isto tako pristupiti sporazumu i prihvatiti kriterije jer su doista okrenuti prema onima koji su najugroženiji", dodala je.

Upozorila je kako se radi o jednokratom otpisu dugova, pa se ne može očekivati da će Vlada ponoviti takvu mjeru.

"Ona je jednokratna i nakon nje slijedi mehanizam koji dolazi od Ministarstva pravosuđa – zakon o stečaju potrošača koji bi trebao pomoći građanima da ubuduće ne ulaze u ovakvu vrstu problema", objasnila je.

Kriteriji za oprost dugova su socijalni i prilagođeni najugroženijim građanima – oprostom su obuhvaćeni korisnici socijalnih naknada, primatelji invalidnina te građani čija mjesečna primanja u posljednja tri mjeseca ne prelaze 2.500 kuna, odnosno za samca 1250 kuna. Osim toga, ne smiju imati dodatne ušteđevine ni imovine.

Teleoperateri otpisuju dug prvoj, socijalnoj kategoriji, dok će kod druge kategorije primjenjivati moratorij od godinu dana.

"Mogu reći da su teleoperateri u tom dijelu pokazali društvenu odgovornost i socijalnu osjetljivost", kazala je Opačić.

Dugovi se otpisuju za građane koji su blokirani duže od godinu dana, a otpisuje se do 10.000 kuna plus 25.000 kuna dugova kod poduzeća koja su u većinskom državnom vlasništvu.

"Smatramo da se država može u ovom trenutku manje toga odreći nego što to mogu komunalna poduzeća, gradovi ili banke i teleoperateri", ističe Opačić koja sporazum ocjenjuje "velikim potezom Vlade".

"Mislim da smo pokazali socijalnu osjetljivost i brigu za one koji su najugroženiji", ustvrdila je te dodala da se od 1. ožujka može očekivati novi početak za blokirane građane.

I premijer Milanović naglašava kako se nije išlo "preko koljena", donošenjem zakona, već dogovorom.

"Ovo je prvi put da je netko na ovakav način odlučio riješiti ovakav problem", rekao je premijer dodavši kako je to dokaz da je Vlada humana.

Naravno, ljudi na kraju moraju preuzeti odgovornost na sebe i biti oprezni kada ulaze u poslovne aranžmane.

"Treba plaćati račune, ali kad se netko zaista nađe u ljutoj nevolji ovo je mjera na koju smo se odlučili nakon dosta razmišljanja. Sada je provodimo i na to smo ponosni jer to nitko prije nas nije napravio", poručio je Milanović.

Komentari (10)
Pogledajte sve

Znači ciganima se opraštaju dugovi, a dužnicima za kredite u CHF se ne mogu vratiti uvjeti otplate kredita na početne. Jbt… koja kokošarska vlast… [emo_palacd]

Bankama dužni……… 45 miliona + 22 miliona kamata

Teleoperaterima dužni 92 miliona + 56 miliona kamata

Državi dužni……… 24 miliona + 11 miliona kamata

Ostalim dužni…….. 39 miliona + 19 miliona kamata


Mjera ne bi bila loša da je dio šire priče i smišljene strategije, ovako je samo potez očajnika….

Ma cuj najmanje 60 tisuca kupljenih glasova je solidna strategija.

Mjera ne bi bila loša da je dio šire priče i smišljene strategije, ovako je samo potez očajnika….

New Report

Close