Stiže nova državna megakompanija s 24 tisuće zaposlenih

Autor: Marko Biočina, Marko Špoljar/VLM, Romana Kovačević Barišić/VL , 17. lipanj 2014. u 11:30
Ministrica Opačić/Fotomontaža

Vlada je odustala od outsourcinga i odlučila se za spin-off. To znači da će oko 24 tisuće zaposlenika koji u bolnicama, školama i ostalim javnim ustanovama rade na pomoćnim poslovima koji nisu osnovna djelatnost biti prebačeno u novo trgovačko društvo.

Vlada je jučer odustala od outsourcinga i odlučila se za model spin-off.

To znači da će oko 24 tisuće zaposlenika koji u bolnicama, školama i ostalim javnim ustanovama rade na pomoćnim poslovima koji nisu osnovna djelatnost (čišćenje, kuhanje, održavanje…) biti prebačeno u novo trgovačko društvo u državnom vlasništvu.Vlada tvrdi da nitko neće ostati bez posla i da će u novu tvrtku, koja bi se trebala osnovati početkom iduće godine, ući s identičnim ugovorima o radu i pravima koje imaju i danas. Potpredsjednica Vlade Milanka Opačić procjenjuje da će se u prvoj fazi ostvariti uštede od oko 280 milijuna kuna na godinu. U tu novu mega državnu tvrtku neće ući svih 24 tisuće radnika odjednom nego u fazama – a posljednji radnici iz zdravstvenog sustava. Dio od 26.500 ukupno zaposlenih na pratećim poslovima neće u novu tvrtku. Zaštitare će prebaciti u postojeće državno društvo AKD-Zaštita, a svi vozači prijeći će u zajedničku službu na razini Ureda za opće poslove Vlade i Sabora.

Milanka Opačić tvrdi da model spin-off nije izabran zbog pritiska sindikata koji se protive outsourcingu. "Nismo se ni zaletjeli, niti smo od ičega odustali. Od tri modela koje smo razmatrali izabrali smo spin off jer tu država ima najviše iskustva, a taj model je i najmanje stresan za djelatnike", tvrdi.Pa ipak, teško je oteti se dojmu da su se za spin-off odlučili jer je to najmanje stresno za njih same. Naime, sindikatima skupljanje potpisa za Zakon o zabrani outsourcinga ide prilično dobro, pa su u Vladi vjerojatno procijenili da im se outsourcing ne isplati gurati dalje. Ipak, Vladi će trebati suradnja sa sindikatima i u realizaciji ovog spin-off modela jer će radnici u novu državnu tvrtku ulaziti s postojećim plaćama pa će biti i nepravdi, primjerice, dvije čistačice radit će otprilike jednako, ali za nejednaku plaću. Taj problem Vlada bez suradnje sindikata neće moći riješiti. U Vladi se nadaju da će sindikati sada pristupiti konstruktivnije jer su njihovu dosadašnju suradnju opisali jednom riječju – nulom!Sindikati će pak svoju akciju odraditi do kraja.
 

Vlada ovime izigrava možebitnu referendumsku odluku, napominje Siniša Kuhar, glavni tajnik državnoslužbeničkog sindikata. Ako vozači prelaze u službu pri Vladi i Saboru, a tu je i AKD, znači da je predložen jedan nejasni mišung iz kojeg se vidi samo da će napraviti novi mastodont koji bi se opet mogao koristiti kao poligon za uhljebljivanje", mišljenja je Kuhar."Ovime je dezavuirana ideja outsourcinga. Ništa se neće promijeniti, pretače se iz šupljeg u prazno i propuštena je još jedna prilika za reformu", oštra je pak poruka Željka Lovrinčevića. Iako se službeno o ovoj odluci Vlade do zaključenja ovog broja nije očitovala Hrvatska udruga poslodavaca, nije teško pretpostaviti kako će i poslodavci njome biti poprilično nezadovoljni. Stvaranjem državnog megapoduzeća teško je vjerovati da će biti stvorena konkurencija u neosnovnim djelatnostima u javnom sektoru. Dapače, kako Vladi još uvijek predstoje teški pregovori sa sindikatima, opravdana je bojazan kako bi Vlada njihovu naklonost za cijeli model mogla osigurati sklapajući s novostvorenim poduzećem višegodišnje ugovore o spomenutim uslužnim djelatnostima.

Slična iskustva već su viđena prilikom izdvajanja neosnovnih djelatnosti MORH-a u posebnu tvrtku Pleter, kao i nedavno kod spin-off-a HŽ-ovih tvrtki i službi za održavanje i remont pruga u novu tvrtku Pružne građevine, koja je u 'miraz' dobila nekoliko milijardi kuna vrijednih garantiranih poslova. Utoliko, evidentno je da Vladin model spin-offa neće rezultirati uvođenjem tržišne konkurencije u ovaj sektor javnog sektora. Dapače, ojačana čvrstim ugovorima s javnim institucijama, novostvorena državna mega kompanija mogla bi početi konkurirati privatnim kompanijama i na poslovima izvan javnog segmenta, što će pojedini poslodavci jamačno tumačiti kao nelojalnu konkurenciju. Ipak, za konačnu ocjenu Vladinog modela trebat će pričekati donošenje detaljnije strategije, koja će definirati sve ključne formalnopravne i komercijalne uvjete pod kojima će spin-off biti proveden. 

Komentari (8)
Pogledajte sve

ma super, još jedna ovakva tranša i evo nam Marasovih 50 000 novih radnih mjesta, ma ipak on nešto zna, treba mu povisiti plaću

…a di je nova upravna zgrada,pa limuzine za direktore pa vozaći za iste pa onda kombije za razvoz radnika-ca jer neki čiste 300 m2 a neki 3 000 ,pa onda kombiji za razvoz potrošnog materijala i stojeva za čišćenje …..

Kakva ušteda na OBJEDINJAVANJU NABAVE to mogu i sada priko ministarstva ….. koji klinac rade po kancelarijama osmi glađenja .eđunožja

Ako žele uštediti neka daju profesorima dodatak na plaću pa neka sami čiste a u srednjim školama mogu zaposliti za kaznu problematične učenike pa onda ove iz Remetinca i one koji ne mogu plaćati kazne … jesu dobri prijedlozi

Baš super.. treba znači zaposliti novih 2000-3000 tisuće u upravu te firme.. taj način rada će sigurno biti jeftiniji nego kako je bilo ovako do sad!!

… ako će osnovati novu državnu firmu “spin -off” konačno imamo veliki izbor kadrova za vođenje ovog novog giganta. ja mislim da bi se svi naši političari ljevice, desnice, centra trebali javiti na natječaj za menandžment jer ništa drugo ni ne rade 20-tak godina, nego se bave spinovima i proizvode nove spin doktore… Mesić, Sanader, Kosor, Josipović, Milanović, Karamarko… i njihovi sljedbenici koji brane njihove odluke, mišljenja, riječi,postupke braneči ih do posljednje kapi ne znoja, već krivi… zato drugarice Opačić posadite cvijeće….

New Report

Close