Vlada korigirala zakon o predstečajnim nagodbama

Autor: Marija Brnić , 05. rujan 2013. u 11:29
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Zakon je korigiran kako bi se poboljšale neke slabe i nedovoljno jasne točke u postojećem sustavu.

Vlada je danas uredbom korigirala Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, kako bi se poboljšale neke slabe i nedovoljno jasne točke u postojećem sustavu. Predlaže se tako da se omogući i četvrti prijedlog nagodbe.

Dužnik će u postupcima gdje nije došlo do prihvaćanja plana restrukturiranja moći ponuditi dodatne izmjene prije novog ročišta za glasovanje. Mijenja se i rok za dostavu izmijenjenog plana financijskog restrukturiranja, on se skraćuje s 30 na 15 dana. Kako ističe ministar financija Slavko Linić, uočene su i brojne zlouporabe na osnovu prikrivanja i neunošenja u elaborate svih odnosa dužnika s trećim osobama. Stoga se dužniku nalaže obveza navođenja svih postupaka koje vodi prema trećima, od upravnih do ovršnih, kako bi se svim vjerovnicima omogućio potpun uvid u financijsko stanje dužnika. 

Linić se pohvalio i da je dosadašnji efekt Vladine mjere sređivanja stanja u gospodarstvu kroz predstečajne nagodbe već itekako vidljiv – nelikvidnost je u 2012. još rasla na mjesečnoj razini s 42 milijarde na 47 milijardi kuna, a od početka primjene ovog zakona do sada je smanjena na 35,1 milijardi kuna. Više od 10 milijardi kuna neplaćenih obveza izbrisano je kao rezultat ove Vladine mjere, zaključio je Linić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close