Vlada imenovala povjerenstvo za Imunološki zavod

Autor: Lidija Kiseljak/VL , 10. travanj 2014. u 22:00
Zasad četiri interesenta/Marko Prpić/PIXSELL

Sedam je članova Povjerenstva za odabir strateškog partnera, ono će utvrditi kriterije za potencijalne ulagače koji predugo čekaju.

Vlada je na sjednici imenovala sedam članova Povjerenstva za odabir strateškog partnera u Imunološkom zavodu.

Ono mora utvrditi kriterije pod kojima će odobriti ulazak potencijalnog ulagača, koji već, kažu, predugo iščekuju poteze Vlade, kako bi moglo početi dubinsko snimanje posrnule tvrtke koja je već izgubila dozvole za krvnu plazmu i bakterijska cjepiva, a potkraj sljedeće godine izgubit će dozvole za virusna cjepiva. Treba stvoriti uvjete za poslovanje i omogućiti što brže vraćanje tih dozvola. Prema riječima sindikalne povjerenice Lidije Jagarinec, nekih bakterijskih cjepiva već nedostaje u ambulantama, a isti je slučaj i s krvnom plazmom.

 

30milijuna

eura planiraju uložiti PharmaS i Nexus u Imunološki

Najgore je, kaže, što sirovine ima, a ne mogu, zbog izgubljenih dozvola, proizvoditi. Državi bi i kako ne bi trebala uvoziti cilj trebao biti što brži pronalazak strateškog partnera. Sindikat zahtijeva da se tvrtka preuzme u cjelini. Da će tako ostati, naznake je već dalo Ministarstvo gospodarstva. Tvrtka Luke Rajića PharmaS i Fond za gospodarsku suradnju Nexus i dalje su zainteresirani za preuzimanje sve tri proizvodnje, kao i Grad Zagreb.

Kako nam je nedavno potvrdio Ivo Usmiani, predsjednik Uprave Jadrana Galenskog laboratorija, nije isključeno da se i oni jave za dubinsko snimanje te, uz prvotno spominjana virusna cjepiva, preuzmu cijelu proizvodnju. Za očekivati je da se javi još interesenata. PharmaS i Nexus planiraju uložiti 30 milijuna eura, a prednost je što za proizvodnju imaju veći dio osposobljenih pogona. Virusnu proizvodnju nastavili bi u postojećim prostorima, a istodobno za tu proizvodnju gradili novi pogon u Popovači. A unutar pogona u Popovači, koji je ostao prazan, uselili bi proizvodnju plazme.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Imam špulijus da se tu radi o velikom lopovluku .
To je prilika za novinare istraživače da prate trag novca .
Nekretnine ?
Tko ima koristi cjelo vrijeme ?
Kome je u interesu da ništa ne proizvode već da se uvozi pet puta skuplje .
Jel netko dobiva mazalicu kod uvoza ?

http://www.index.hr/vijesti/clanak/proizvodnja-krvnih-pripravaka-mora-ostati-u-hrvatskim-rukama-imunoloski-zavod-ne-smije-u-ruke-privatnika/725656.aspx [index.hr]

(HALMED), kazao je Sladoljev, mora dati privremenu proizvodnu dozvolu radi prerade30 tona plazme dobrovoljnih davatelja i finalizacije oko 11 milijuna kuna prerađevina.
Privremena dozvola dala bi vremena Imunološkom zavodu da na postojećoj lokaciji građevinski otkloni prigovore HALMED-a oko objedinjenja Upravo su predstavnici

Octapharme u Hrvatskoj u ljeto prošle godine na zanimljiv način proslavili odluku HALMED-a da Zavodu ne produži radnu dozvolu, kaže Sladoljev.
“Zavod je bio prepreka ulasku njihovih proizvoda, a slomu hrvatske tvrtke vjerojatno se raduju i neki koji bi rado tu plasirali svoje skupe lijekove”, istaknuo je.

Na sastanak nisu pozvani ostalih pet potencijalnih strateških partnera (Grad Zagreb, Jadran Galenski Laboratorij, fond Nexus i Pharmas, Biognost te Grifols) koji su također iskazali interes, čime su stavljeni u neravnopravni položaj.

New Report

Close