Vlada ih počastila s dvije plaće bez ograničenja

Autor: Marija Brnić , 21. veljača 2013. u 21:59
Zlatko Koračević (PIXSELL)

Tko je od predsjednika uprava i direktora javnih poduzeća zaslužio stimulativnu nagradu za poslovanje u prošloj godini, još se samo nagađa.

Tko je od predsjednika uprava i direktora javnih poduzeća zaslužio stimulativnu nagradu za poslovanje u prošloj godini, još se samo nagađa, no premijer Zoran Milanović u četvrtak je javno sa sjednice Vlade uputio poruku nadzornim odborima tih tvrtki da budu što stroži u ocjenama zasluga.

“Po stanju u gospodarstvu pitanje je tko je uopće zaslužio bonus”, komentirao je Milanović povodom produljenja odluke o utvrđivanju plaća i drugih primanja predsjednika i članova uprava trgovačkih društava iz 2009. i na ovu godinu.

No, dok je na samoj sjednici odluka objašnjavana u kontekstu varijabilnoga dijela plaća, odnosno prava menadžera u javnim poduzećima na nagradu za dobre rezultate u poslovnoj godini, ispostavilo se da je Vlada u četvrtak donijela odluku koja se tiče samo osnovnoga dijela plaća uprava u javnim poduzećima, a koji je u okviru antirecesijskih mjera već godinama ograničen. Lani je ta razina bila 19,2 tisuće kuna, no odluka kojom se te plaće ograničavaju vrijedila je samo do kraja 2012. godine.

Vlada, međutim, nije na vrijeme donijela novu odluku o produljenju tog “tretmana” za plaće direktora javnih poduzeća i na ovu godinu, pa su u nekima od njih, doznajemo neslužbeno, plaće u siječnju i veljači automatizmom bile isplaćene bez ograničenja. Podatak u kojim je točno poduzećima bilo takvih isplata do zaključenja broja službeno nismo uspjeli dobiti.

Kad su posrijedi stimulativne nagrade menadžerima javnih tvrtki, zasad se tek na temelju privremenih nerevidiranih financijskih podataka za prošlu godinu, objavljenih za one koji kotiraju na burzi, može nagađati da bi se dodijelile čelnicima Jadranskog naftovoda, Croatia osiguranja, Plinacra i HEP-a, koji su iskazali dobit u poslovanju.

Financijska izvješća većine javnih tvrtki, pak, treba predati tek do kraja ovoga mjeseca. Ipak, ako je suditi prema reakcijama koje u posljednje vrijeme dolaze od pojedinih ministara, a najglasniji je bio ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić, mnoge bi ove godine, poput čelnika Hrvatskih šuma ili Željeznica, nagrade mogle zaobići.  

Komentirajte prvi

New Report

Close