Orešković: Svi znamo da je teško, ali promjena treba biti status quo

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. veljača 2016. u 09:40
Foto: Patrik Macek / Pixsell

Vlada planira proračunske prihode od 113 milijardi kuna i rashode od 120,4 milijardi kuna.

"Bitno je da imamo nekakve promjene i najlakše je reći da je to status quo, ovako se uvijek radilo. Svi znamo da je teško, ali promjena treba biti status quo",  rekao je premijer Tihomir Orešković na početku današnje 5. sjednice Vlade. Orešković je također rekao da ne očekuje previše promjena u izvješću Europske komisije.

 Prihodi državnog proračuna za 2016. planirani su na razini od 113 milijardi kuna, a rashodi od 120,4 milijarde kuna, pa bi deficit iznosio oko 7,5 milijardi kuna, odnosno 2,2 posto BDP-a, predviđeno je u Smjernicama za izradu državnog proračuna za ovu godinu, usvojenima u četvrtak na sjednici Vlade. 

 Smjernice se temelje na projekciji gospodarskog rasta u ovoj godini za 2 posto.

"Za ovu godinu očekujemo blago ubrzanje gospodarskog rasta na 2 posto, prije svega uslijed doprinosa domaće potražnje", istaknuo je ministar financija Zdravko Marić, dodavši da su ove projekcije vrlo blizu projekcijama Europske komisije.

"Projekcije su realne. Do sada je bila praksa da se prenapuhuju makroekonomske projekcije, a temeljem toga prihodna strana proračuna. To se nije pokazalo kao dobra strategija", ustvrdio je.

U ovoj se godini očekuje blaga inflacija od 0,1 posto, nakon dvije godine deflacije.

Uz gospodarski rast, Marić ističe da će se pratiti i stopa nezaposlenosti i rast zaposlenosti. Stopa nezaposlenosti u 2016. godine planira se spustiti ispod 16 posto, a do kraja projiciranog razdoblja ispod 14 posto, naveo je.

Temeljem tih makroekonomskih projekcija za 2016. ukupni prihodi državnog proračuna planirani su od 113 milijardi kuna, što je oko 3,9 milijardi ili 3,5 posto više u odnosu na preliminarno izvršenje proračuna za 2015.

Unatoč projiciranom gospodarskom rastu i prihodima, u četiri i pol tjedna ova Vlada se fokusirala na rashodnu stranu proračuna, jer je smatra ključnim instrumentom fiskalne konsolidacije, naveo je Marić

Rashodi u ovogodišnjem proračunu planiraju se u visini od 120,4 milijarde kuna, što je rast za 2,4 milijarde kuna u odnosu na preliminarno izvršenje prošlogodišnjeg proračuna.

Tako bi proračunski deficit iznosio 7,5 milijardi kuna, ili 2,2 posto projiciranog BDP-a. Deficit opće države za ovu godinu iznosio bi, pak, 9,2 milijarde kuna, ili 2,7 posto BDP-a. Po Eurostatovoj metodologiji ESA 2010 deficit opće države trebao bi biti oko 3 posto BDP-a.

Na dnevnom je redu i odluka kojom se radi učinkovite provedbe reformskih mjera za unaprjeđenje sustava javne uprave osnivaju Povjerenstvo za modernizaciju sustava javne uprave, Povjerenstvo za razvoj ljudskih potencijala u javnoj upravi i Povjerenstvo za informatizaciju javne uprave.

Vlada će donijeti i odluku o promjeni naziva zagrebačke zračne luke po prvom hrvatskom predsjedniku – "Zračna luka Franjo Tuđman". U tom smislu Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture pokrenulo je proceduru i dobilo potporu obitelji Tuđman. Iako prema Ugovoru o koncesiji ovlast imenovanja ima Vlada, dobivena su pozitivna mišljenja i od Zagreba, Velike Gorice i Zagrebačke županije.

Komentirajte prvi

New Report

Close