‘Vlada bez javne rasprave u proceduru uputila zakon kojim se ukida poticaj na stambenu štednju’

Autor: Poslovni.hr , 03. studeni 2013. u 13:24
Photo: Robert Anic/PIXSELL

Odbor stambenih štedionica pri HUB-u upozoravaju javnost i saborske zastupnike.

Odbor stambenih štedionica pri Hrvatskoj udruzi banaka želi upozoriti javnost i saborske zastupnike da je Vlada u saborsku proceduru uputila Zakon o dopuni Zakona o stambenoj štednji kojim se ukida isplata državnih poticaja za stambenu štednju prikupljenu tijekom 2014. godine, o kojem nije provedena javna rasprava, niti zakonom propisana procedura procjene učinaka propisa, priopćeno je iz tog odbora.

"Inicijalni prijedlog nacrta Zakona o kojem je provedena javna rasprava nije poslan u proceduru, već je Vladi na donošenje Konačnog prijedloga Zakona upućen sadržaj koji nije bio predmet javne rasprave. Ovdje se ne radi o korigiranom tekstu kao rezultatu javne rasprave, nego o sasvim novom prijedlogu zakona, na koji se zainteresirana javnost nije imala priliku očitovati. Osim toga, Vlada je Saboru u proceduru usvajanja uputila zakon o dopuni Zakona o stambenoj štednji i državnom poticanju stambene štednje, bez prethodno izrađene zakonom propisane procjene učinaka izmjene propisa. Ovaj propust može imati dalekosežne posljedice, budući da nisu sagledani štetni učinci predložene izmjene Zakona. Odbor za stambenu štednju pri HUB-u, kao i brojni drugi sudionici javne rasprave, prilikom objave nacrta Prijedloga zakona su upozoravali da izmjena Zakona kojom se privremeno ili trajno ukida isplata poticaja neće ostvariti nikakve uštede u državnom proračunu, već da će učinak biti upravo suprotan: državni proračun će biti oštećen uslijed smanjenja prihoda, a šteta će biti višestruko veća od uštede koja će nastati tek u 2016. godini. Prema mišljenju Odbora za stambenu štednju, Konačni prijedlog Zakona je protivan Ustavu Republike Hrvatske, te Odbor razmatra mogućnost podizanja tužbe", kaže se u priopćenju.

Komentari (5)
Pogledajte sve

@chita

Vjerojatno su Institut za javne financije i ostali koji su analizirali koristi stambene štednje trebali pitati tebe i ostale kukurikavce koje su to koristi od stambene štednje.

Koliko znaš o ekonomiji i sustavu stambene štednje pokazuje to što misliš da jadnih 750 kn godišnje podiže cijenu kvadrata!? Taj poticaj služio je tome da se ljude potakne na štednju i onima koji si stanove ne mogu priuštiti barem malo olakša muke oko kupnje nekretnine. Pet godišnjih poticaja od 750 kuna sigurno nikome neće omogućiti kupnju stana (to nije dovoljno ni za kupnju pola kvadrata!), ali će mnoge potaknuti na štednju. Sada kada se to ukine, gubi se dobro uhodan sustav od kojega je koristi imalo cijelo gospodarstvo, što je više provedenih analiza pokazalo.

Evo za podsjetnik svima koje ova tema i argumenti iskreno zanimaju:

Stambena štednja: Treba li debeloj gusci vrat mazat’?

Ukratko: svaka uplaćena kuna poticaja u proteklih 15 godina stvorila je prosječno 1,99 kuna dodane vrijednosti te u državnu blagajnu vratila prosječno 1,56 kuna.

Kako je moguće da netko kome su namjere navodno iskrene želi uništiti takav sustav u vrijeme kada je svaka kuna bitna?! Samo oni kojima su namjere očito sasvim suprotne, a to je uništiti hrvatsko gospodarstvo do kraja!

Bas bih volio vidjeti koje su to konkretne koristi i tko ima koristi od toga.

Posljedice drustvenog sufinanciranja kupovanja nekretnina su vece cijene m2 (zbog priljeva “besplatnog” novca), veci profiti gradjevinskih kompanija i raznih spekulanata nekretninama, te umjetno pumpanje BDPa (nesto sto politika koristi za peglanje imidza). Stara narodna kaze “lako je tudjim ku…. gloginje trest”, tj lako je tudjim novcem placati preskupe m2….

Za ljude koji imaju viska para, naravno da je njima super. Za one koji bi jedva mogli kupiti nekretninu, nije lose ali bi kudikamo bilo bolje da cijena m2 bude realna nego da im drustvo poklanja pare…

Iz toga se daje zakljuciti da je jedini smisao poticaja omoguciti sto vise prodanih preskupih m2 kako bi se napumpao BDP.

Uzalud sve analize koje su pokazale da je suludo uništiti sustav stambene štednje, jer donosi puno više koristi od poticaja koje država plaća. No, ne treba se čuditi, da se pokazalo da stambena štednja donosi štetu, oni ju ne bi ukinuli. Ova vlada radi samo ono što uništava Hrvatsku, u ove dvije godine nisu napravili nijedan jedini dobar potez koristan za Hrvatsku.

Ulog u nekretninu nije samo kupnja stana već održavanje i adaptacija postoječih.I za to bi bila idealna stambena štednja.

New Report

Close