Vitomira Lončar diže tužbu protiv Ureda za kulturu

Autor: Agencija VLM , 05. listopad 2012. u 15:59
PXL

Lovrić i Lušetić žele me zastrašiti zbog mojeg pisanja o nepravilnostima na kazališnoj sceni, ali ne predajem se

Sukob između nezavisne kazališne scene i zagrebačkog Gradskog ureda za kulturu taman se prividno smirio, kad nam se javila ravnateljica Male Scene Vitomira Lončar tvrdeći da je iz Gradskog ureda maltretiraju zbog njena pisanja na blogu Slamka spasa. Zbog tog joj je bloga svojedobno vrlo oštro odgovorio i Zvonko Maković, koji je Vitomiru Lončar optužio za nenamjensko trošenje sredstava u kazalištu Mala Scena.

Zatvorena vrata Grada

– Većina je problema počela u ožujku, kad sam se na blogu počela aktivnije baviti nezakonitostima u Gradskom uredu za kulturu. Prvo su mi u kazalište poslali državni inspektorat. Onda je objavljen taj klevetnički Makovićev tekst, koji se pozivao na izvješće o financijskom poslovanju Male Scene koje je izrađeno za Gradski ured, a koji ja kao ravnateljica kazališta do dandanas nisam uspjela dobiti. Uslijedila je anonimna prijava Poreznoj upravi, koja nam je odmah poslala inspekciju, došla je i Inspekcija prostora… – u dahu nam je nabrojila Vitomira Lončar. Kaže, kontrole joj ne smetaju jer nema što kriti, ali trenutak u kojem su inspektori nagrnuli u njeno malo kazalište sumnjivo je povezan s trenutkom u kojem je digla tužbu protiv Makovića i počela prozivati pročelnika Ivicu Lovrića i zamjenika Tedija Lušetića za nezakonito djelovanje.

Istovremeno je iz Gradskog ureda za kulturu u Malu scenu došao i dopis u kojem traže financijska izvješća od 2009. godine do danas, jer iz onih prije dostavljenih nije jasno je li doznačeni novac bio trošen nenamjenski.

– Mala Scena svake godine predaje financijske izvještaje na koje Gradski ured nikad nije imao prigovora. Ako zaista nismo zadovoljili, kako je moguće da su ti isti izvještaji prije bili prihvaćeni? Kako je moguće da smo ponovno dobivali novčana sredstva? – pita se Vitomira Lončar.

Od kraja lipnja nekoliko je desetaka puta tražila sastanak u Gradskom uredu za kulturu, ali nijednom joj nisu odgovorili, osim novim traženjem dokumenata koje je već bila predala.

Obavijestit će svijet

– Moj suprug i suradnik Ivica Šimić predsjeda organizacijom Assitej koja okuplja dječja kazališta iz 80 zemalja svijeta. Svi će oni biti obaviješteni kako se u Hrvatskoj uništava nezavisna scena i zatire sloboda govora, a protiv Gradskog ureda za kulturu dižem tužbu. Ovako više ne ide – oštra je Vitomira Lončar. Iz Gradskog ureda do zaključenja današnjeg tiskanog izdanja nismo dobili nikakvo očitovanje.

Komentirajte prvi

New Report

Close