Visoki zdravstveni troškovi u inozemstvu podižu interes za putno zdravstveno osiguranje

Autor: Agencija VLM , 17. siječanj 2014. u 15:11
Photo: Dusan Mirkovic/PIXSELL

Europska kartica zdravstvenog osiguranja ne pokriva trošak spašavanja, u nekim državama ni hitne pomoći, a liječenje je besplatno samo u državnim bolnicama dok su uz skijališta uglavnom privatne klinike.

Iz Croatia osiguranju izvijestili su da je porastao interes građana koji putuju na skijanje za putna zdravstvena osiguranja, iz straha zbog visokih troškova u slučaju nezgode. Najviše je polica sklopljeno putem interneta, a posrijedi su uglavnom obiteljska osiguranja.

– Naši stručnjaci na području osiguranja upozoravaju da bi skijaši koji putuju s EU zdravstvenom karticom i bez putnog zdravstvenog osiguranja u slučaju nezgode mogli bi snositi trošak veći i od 10.000 eura – upozoravaju iz CO.  

CO prošle godine isplatili  20 posto više odšteta

Bez obzira na to što je tržište putnog zdravstvenog osiguranja u padu zbog mogućnosti korištenja Europske kartice zdravstvenog osiguranja (EKZO), od prosinca pojačano sklapaju police građani koji su planirali skijanje u inozemstvu. EKZO, naime, ne pokriva trošak spašavanja, u nekim državama ni hitne pomoći,a liječenje je besplatno samo u državnim bolnicama dok su uz skijališta uglavnom privatne klinike.

Iznose primjer skijaša iz Francuske, kojega je trošak spašavanja, hitne pomoći, liječničkog pregleda, hospitalizacije i prijevoz u domovinu bez EKZO-a stajao čak 101.878 kuna. Uz iskaznicu EKZO-a trošak se može kretati u rasponu od 5300 kn do 77.500 kuna. Ekvivalent ovih troškova pokriva polica putnog osiguranja od 50-ak kuna. Lani su u CO-u isplatili oko 20 posto više odšteta, a štete su mahom premašivale 20 tisuća eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close