Visoki trgovački sud usvojio žalbe RBA i Zabe, Nexe Grupa zadovoljna

Autor: Suzana Varošanec , 05. veljača 2015. u 14:33
Arhivska fotografija: Borna Filić / Pixsell

Iz Nexea komentiraju da je rješenje VTS-a posljedica suspektne presude Upravnog suda u Osijeku protiv koje je i DORH…

Visoki trgovački sud RH usvojio je žalbe RBA  i Zagrebačke banke, vjerovnika koji su se žalili protiv rješenja Trgovačkog suda u Osijeku kojim je odobrena predstečajna nagodba Nexe Grupe. Sudac VTS-a Srđan Šimac svojim je rješenjem od 18. prosinca 2014., uvaživši te žalbe, ukinuo rješenje TS u Osijeku, gdje je ovaj predmet i vraćen na ponovni postupak. O tome je izvijestila Nexe Grupa preko Zagrebačke burze, pritom još iznoseći i u jednom posebnom dokumentu svoje očitivanje na odluku.  

Što je VTS utvrdio? Ukratko, prvostupanjski sud počinio je bitnu povredu Zakona o parničnom postupku, i to zato što nije odredio prekid postupka sklapanja predstečajne nagodbe dok se ne dovrši postupak pred

Upravnim sudom. Riječ je o tzv. prethodnom pitanju, a ono konkretno glasi je li potreban broj vjerovnika glasovao za Plan financijskog restrukturiranja u postupku pred Finom i što Fina utvrđuje rješenjem kojim se završava postupak pred tim tijelom. 

Presudilo je shvaćanje VTS-a po kojem je prvostupanjski sud bio dužan prekinuti postuapk do donošenja odluke o prethodnom pitanju od strane Upravnog suda u Osijeku u postupku pokrenutom tužbom za poništenje Fininog rješenja o utvrđivanju prihvaćanja Plana financijskog restrukturiranja. Ono što u nastavku postupka TS u Osijeku treba utvrditi je je li Upravni sud u Osijeku poništio Finino rješenje. I ovisno o navedenoj činjenici donijet će odgovarajuću odluku.

U Nexeu drže da je ovo rješenje VTS-a posljedica "suspektne presude Upravnog suda u Osijeku protiv koje je i Državno odvjetništvo RH pokrenulo postupak preispitivanja zakonitosti pred Vrhovnim sudom RH".  

A da je podnešen takav prijedlog na Vrhovni sud RH, i to još u listopadu 2014., potvrdila je zamjenica glavnog državnog odvjetnika Snježana Frković.  

Komentirajte prvi

New Report

Close