Viseći solarni paneli od 10 milijuna kuna iznad oranica u Virovitici

Autor: Darko Bičak , 10. srpanj 2014. u 22:00
Projekt će biti financiran putem europskih fondova

U samo dvije godine već treći projekt obnovljivih izvora energije u Virovitičko-podravskoj županiji baziran na iskorištavanju sunca.

Nakon što je u Orahovici prije dvije godine izgrađena jedna od najvećih hrvatskih solarnih elektrana te nedavno u Virovitici završena i izgradnja prve hrvatske solarne elektrane okretnog tipa, Virovitičko-podravska županija novim energetskim projektom "Sinerot" vrijednim 10 milijuna kuna planira spojiti poljoprivredu i obnovljivu energiju.

Riječ je, o jedinstvenom modelu elektrane čiji su solarni paneli postavljeni na stupove visine četiri metra, s razmakom od osam metara što omogućava nesmetan rad poljoprivrednim strojevima i potpunu poljoprivrednu iskoristivost zemlje na kojoj se elektrana nalazi. Energija proizvedena u elektrani jačine 500 kW bit će upotrijebljena za sustav kojim će se parcela od 2,5 hektara navodnjavati. Svi strojevi potrebni za obradu te površine bit će na električni pogon, a stanice za punjenje biti će postavljene na samoj parceli i također će koristiti solarnu energiju.

No, ta će poljoprivredno-energetska cjelina imati i još jednu funkciju – poljoprivredna će površina biti ustupljena srednjoj školi u Slatini za praktičnu nastavu, a sav višak energije koju Sinerot proizvede, Županija će koristiti za osnovne i srednje škole na svom području. Sunčana elektrana također će služiti i kao pokazni školski objekt učenicima koji se školuju za zanimanja vezana uz obnovljive izvore energije. "Ovakvi projekti su iznimno bitni za Slavoniju, ali i za cijelu Hrvatsku, jer objedinjavaju energetiku, poljoprivredu i edukaciju. Koristimo obnovljive izvore energije na inovativan način i pri tome čuvamo najveće blago koje Slavonija ima – plodne poljoprivredne površine. Uspjeli smo to povezati s edukacijom novih naraštaja stručnjaka, i upravo zato vjerujem da će ovaj projekt naići na razumijevanje i u Fondu za zaštitu okoliša, ali i na nekom od fondova Europske Unije", istaknuo je virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić.

Projekt vrijedan 10 milijuna kuna, za koji je Županija već ishodila svu potrebnu dokumentaciju, će biti financiran putem europskih fondova ili uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Kako pojašnjavaju u Virovitici, solarna elektrana Sinerot naziv je dobila po Svetom Sinerotu, zaštitniku vedrog sunčanog vremena, vrtova i vrtlara.

Komentari (1)
Pogledajte sve

a koje to kulture planiraju uzgajati u sjeni panela?
mozda neko monsanto sjeme koje raste bez sunca?

New Report

Close