Više od 1200 kandidata potvrdilo namjeru upisa na privatna učilišta

Autor: Antonela Zečević , 11. svibanj 2011. u 22:00

Školarinu je na većini privatnih visokih učilišta moguće plaćati jednokratno, semestralno, mjesečno ili prema produženom četverogodišnjem modelu plaćanja

Da bi osigurali konkurentnost na tržištu rada, sve veći broj mladih u Hrvatskoj se odlučuje na visok stupanj naobrazbe, i to na privatnim obrazovnim institucijama. Podaci Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa pokazuju da se u 2011. godini u kategoriju visokoobrazovanih Hrvata popeo na 20 posto, dok su podaci Agencije za znanost i visoko obrazovanje o zanimanju za visok stupanj naobrazbe još i optimističniji. Naime, prema podacima Središnjega prijavnog ureda Agencije za znanost i visoko obrazovanje, studijske programe u ljetnom je roku za akademsku godinu 2011./2012. prijavilo ukupno 37.953 kandidata.

Interes studenata
U prošloj je akademskoj godini brojka bila nešto manja jer je namjeru upisa na visoka učilišta kroz Nacionalni informacijski sustav prijava na javna sveučilišta, veleučilišta i visoke škole potvrdilo ukupno 29.883 kandidata, dok je 1215 kandidata potvrdilo namjeru upisa na privatna sveučilišta, veleučilišta i visoke škola. Razlog povećanog interesa za privatne obrazovne institucije leži u njihovoj ponudi različitih programa i načinu provedbe studija. Među najpopularnije privatne obrazovne institucije odavno se svrstalo privatno Veleučilište VERN’ koje bilježi veliko zanimanje studenata za upis na neke od osam studijskih programa, tri prijediplomska studija i pet diplomskih studija. “Podaci o interesu studenata za upis na naše studije u skladu su s našim upisnim kapacitetima, uzimajući u obzir upisne kriterije. Sukladno iskustvima iz prethodnih godina, očekujemo više od tisuću kandidata na petstotinjak slobodnih mjesta na prvim godinama na naših osam studija”, kaže Ozren Jureković, glavni direktor, VERN-a. Opravdana očekivanja vidljiva su i iz prošlogodišnjih rezultata kada je na prvu godinu, na osam studijskih programa, upisano ukupno 450 studenata, što predstavlja rast poslovne aktivnosti i broj studenata za 20 posto. Kvalitetu njihovih programa potvrđuje 2200 aktivnih studenata, 1800 alumnija, odnosno bivših studenata, i 200 predavača. Budući VERN-ovi polaznici prijediplomskih studija mogu izabrati između tri studija, odnosno Ekonomiju poduzetništva, Turistički i hotelski menadžment ili Poslovnu informatiku. Specijalistički studiji su podijeljeni na pet diplomskih studija: Računovodstvo i financije, Poduzetnički menadžment, Upravljanje poslovnim komunikacijama – PR, Menadžment održivog razvoja turizma i IT menadžment. Godišnja školarina za VERN-ove prijediplomske studije kreće se od 25.000 do 33.250 kuna, ovisno o studiju, a plaćanje se može izvršiti na više načina. “Školarinu je moguće plaćati jednokratno, semestralno, mjesečno ili prema produženom četverogodišnjem modelu plaćanja”, objasnio je Jureković.

Uspješno zapošljavanje
Među najbolje privatne visokoobrazovne institucije svrstala se i Zagrebačka škola ekonomije i managementa (ZŠEM). ZŠEM organizira Stručni studij ekonomije i managementa u trajanju od četiri godine, Specijalistički diplomski stručni studij, MBA program u trajanju od godine dana te Executive Education programe cjeloživotnog obrazovanja, odnosno seminare u trajanju od jednog do deset dana. “Stručni studijski program ZŠEM-a temelji se na iskustvima sličnih američkih i europskih poslovnih škola. Oblikovan je u suradnji s profesorima i stručnjacima sa Sveučilišta John Carroll iz Clevelanda‚ Instituta William Davidson pri Poslovnoj školi Sveučilišta u Michiganu i Sveučilišta Bocconi iz Milana”, rekao je dekan ZŠEM-a Đuro Njavro. Iz te suradnje proizašao je temeljni program‚ usporediv s temeljnim programima najboljih američkih i europskih poslovnih škola. U izvođenju svojih programa ZŠEM se koristi suvremenim metodama nastave, a radni jezici su hrvatski i engleski. Predanost novim trendovima u obrazovanju pokazuje se ponudom sve većeg broja izbornih predmeta koji se nude studentima. “Tako je ZŠEM prva hrvatska visokoškolska ustanova koja je u svoj program uvrstila izborni predmet Obiteljske financije”, pojašnjava Njavro. ZŠEM organizira i Specijalistički diplomski stručni studij. “O uspješnosti zapošljavanja ZŠEM-ovih studenata govori statistika koja pokazuje da se 86 posto studenata zaposli u roku od osam mjeseci nakon diplomiranja, dok 45 posto studenata nastavlja svoje obrazovanje u Hrvatskoj i inozemstvu”, zaključio je dekan ZŠEM-a Đuro Njavro.

Komentirajte prvi

New Report

Close