Viceguverner Odak očitao bukvicu bankarima

Foto: Dino Stanin/PIXSELL Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Nadam se da će banke pokazati veću živahnost u rješavanju loših kredita jer o tome ovisi i rast gospodarstva, rekao je Odak.

Dok je lajtmotiv Dana hrvatskih financijskih institucija koje organizira HGK lani bila najava porezne reforme, jučer su u fokusu bili loši krediti i njihov utjecaj na gospodarski rast. Viceguverner HNB-a Damir Odak ustvrdio je u raspravi o gospodarskim trendovima i kvaliteti plasmana da, iako po bruto poziciji imamo jednu od najvećih stopa neprihodujućih kredita u EU, prosječna adekvatnost kapitala od 23% jamči da banke mogu ispuniti sve regulatorne zahtjeve.
"No, ako više ne predstavljaju bitan teret na razini bankarstva, ne znači da ne predstavljaju teret na razini gospodarstva. Nadam se da će banke pokazati malo veću živahnost da pomognu rješavanju loših kredita jer o tome ne ovisi samo njihova zarada, nego i rast gospodarstva. I konačno, banke mogu zaraditi samo onoliko koliko im gospodarstvo može platiti", istaknuo je Odak i dodao da im trenutačni višak kapitala omogućava generiranje 700 milijuna do milijardu kuna novih kredita građanima i poduzećima.
"Razina likvidnosti u bankama na razini je 7% BDP-a. Znači – što god da plasiraju bolje je od ovog što rade",  poručio je supervizor, ali i poentirao da zbog velikog troška kamate kreditni rast može biti i faktor usporavanja rasta gospodarstva.

"Stopa rasta od 3% posto uz stagnaciju kreditnog portfelja čini mi se kao bolji ishod nego uz stopu rasta kreditnog portfelja od 10% ", kaže viceguverner.

Hrvoje Stojić, voditelj ekonomskih istraživanja Addiko banke, požalio se na plitko tržište otkupa loših kredita u koje je, smatra, potrebno uključiti i nebankarske financijske institucije; private equityje, fondove rizičnog kapitala, osiguravatelje i poboljšati stanje u pravosuđu. No, na njegovu ideju o formiranju neke vrste javnog sustava za rješavanje neprihodujućih kredita banaka koja bi poslužila u eventualnoj krizi, viceguverner je bio rezolutan:

"U ovom trenu ne vidim nikakva razloga da se ikakva javna sredstva izdvoje za to!", naglasio je.

Komentari (5)
  • razer
    razer 13:10 14.10.2017.

    Setac


    A jel se mora biti kokainski ovisnik da se zaposliš u HNB-u?

    Ne, ali samo iznimno dobra i direktna veza/rodbina/obiltelj onih na najvisem mjestu… provjereno. Oni imaju “natjecaje”, ali sve se to vec zna.

  • Setac
    Setac 16:50 13.10.2017.

    A jel se mora biti kokainski ovisnik da se zaposliš u HNB-u?

  • prepri43
    prepri43 16:17 13.10.2017.

    Umjesto čuđenja izgledu našeg Odaka viceguvernera NB neka gornji premijer pogleda kako mu izgleda šef! https://www.google.si/search?hl=hr&biw=1920&bih=945&tbm=isch [google.si]

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve