Clinton završila posjet: Dosta pohvala, nešto kritika

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. studeni 2012. u 11:22
Hillary Clinton, Ivo Josipović (EPA)

Podupiremo vas da smanjite birokraciju, nastavite s privatizacijom i olakšate otvaranje novih tvrtki.

Američka državna tajnica Hillary Clinton, koja je u srijedu za službena posjeta Zagrebu poručila kako "jedva čeka ulazak Hrvatske u EU" te da RH ima ogroman potencijal i da su Sjedinjene Države optimistične glede njezine budućnosti, ali i upozorila vlasti da nastave s reformama i poboljšaju investicijsku klimu, otputovala je u četvrtak ujutro iz zračne luke Pleso prema Albaniji.

Tijekom svog prvog posjeta Zagrebu Clinton se sastala s najvišim hrvatskim dužnosnicima: predsjednikom Ivom Josipovićem, premijerom Zoranom Milanovićem i ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić, koja je u srijedu navečer za Dnevnik 3 HTV-a rekla da je ovo bio vrlo važan i jako dobar posjet. Američka državna tajnica istaknula je na sastanku s premijerom Zoranom Milanovićem da Hrvatska ima golem potencijal te da su Sjedinjene Države optimistične glede njezine budućnosti. Također je istaknula da postoji veliki interes američkih kompanija za ulaganjem u Hrvatsku te da je američka strana spremna pomoći svojim iskustvima kako bi se uspješno uklonile prepreke, priopćeno je iz Vlade budući da taj sastanak, na kojemu je sudjelovala i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, nije bio otvoren za medije.

Clinton je pružila u srijedu u Zagrebu snažnu potporu Hrvatskoj za ulazak u EU 1. srpnja iduće godine, ali i upozorila Zagreb da nastavi s gospodarskim reformama i poboljša investicijsku klimu za američke i druge ulagače. "Jedva čekam ulazak Hrvatske u EU i to vrlo skoro", rekla je Clinton na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom Republike Ivom Josipovićem. Upitana očekuje li da će se to, unatoč problemima sa Slovenijom, dogoditi kako je i planirano 1. srpnja 2013., državna tajnica je rekla da su je Josipović i premijer Milanović uvjerili da će Hrvatska biti spremna za članstvo.

"Mi kao i dosad podupiremo put Hrvatske u Europu", rekla je Clinton i dodala da je Hrvatska "sidro" u regiji, prosperitetna zemlja koja može biti primjer susjedima. Govoreći o odnosima dviju zemalja, Clinton je rekla da dvije zemlje veže prijateljstvo i pripadnost istom kulturnom krugu, snažno partnerstvo u Afganistanu i u regiji te da SAD već 20 godina podupire hrvatski narod na putu u euroatlanske integracije. No, bila je prilično kritična o ulagačkoj klimi u Hrvatskoj.

"Vi ste odlična zemlja za investicije, imate sjajan zemljopisni položaj i obrazovanu radnu snagu. Ali podupiremo vas da smanjite birokraciju, nastavite s privatizacijom i olakšate otvaranje novih tvrtki", istaknula je američka državna tajnica. Po njezinim riječima, SAD to ne čini zbog sebe nego zbog Hrvatske koja mora nastaviti s gospodarskim reformama i postati konkurentna na tržištu Balkana i Europe. "Ako se te reforme primjene, američki investitori će to prepoznati", istaknula je.

Clinton je pohvalila Zagreb zbog borbe protiv korupcije, jačanja pravne države, sudjelovanja u zajedničkom programu stambenog zbrinjavanja izbjeglica sa Srbijom i BiH te poboljšanja položaja Roma. Predsjednik Josipović je zahvalio američkoj državnoj tajnici na svemu što je SAD učinio kako bi Hrvatska napredovala, izašla iz rata i afirmirala se kao moderna zemlja. Dodao je kako mu je Clinton prenijela veliki interes američkih poslovnih ljudi za gospodarsku suradnju i priznao kako postoji "problem stvarne otvorenosti za investicije". "Hrvatska vlada priprema niz mjera kako bi se investitorima olakšao dolazak u Hrvatsku. Siguran sam kako će za to biti zainteresiran i veliki broj investitora uz SAD-a", rekao je Josipović.

Clinton je završila posjet Zagrebu večerom koju je za nju priredila ministrica Pusić, koja ju je i ispratila iz zagrebačke zračne luke zajedno sa svojim zamjenikom Joškom Klisovićem. Prije odlaska američka državna tajnica se fotografirala s pripadnicima hrvatskog osiguranja koji su je štitili tijekom njezina posjeta Zagrebu.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Šteta da Hilary Clinton umjesto u Hrvatsku nije otišla u Njemačku i tamo se založila da Njamačka jednostavno anektira Hrvatsku. To je jedini način da se za jedno popodne riješe svi problemi koji Hrvatsku muče već dva decenija – i oni koje je spomenula i brojni drugi te da brzo postane članica EU.

Jer kako je poručio Norbert Lammert : “Ovog puta dobre namjere i nova obećanja ne smiju zamijeniti uvjerljive konkretne rezultate reformi koje su provedene ili se još provode – ireverzibilno”.

Drugo, tu je i Slovenija koja sigurno neće pustiti Hrvatsku u EU dok se ne riješi Ljubljanska banka (čitaj: plati ono što Slovenci smatraju dugom). Nade da će ju Amerika prisiliti da Hrvatsku ipak primi su naivne. To je logika “što se babi htilo, to se babi snilo”.

Dakle ja bih ovaj posjet “na brzinu” Hilary Clinton u kojem nije obećala ama baš ništa konkretno i sve je ostalo na već poodavno ofucanim općenitostima ocjenio kao promašaj.

Hillary , budemo se popravili !

Evo već smo otjerali Gredelj u stečaj i budemo vam ga prodali za par dolara , za kikiriki , skoro đabe , nebude vam skupo .

Vidim da Hrvatska birokracija poznata diljem svijeta.
Teško se rješiti parazita koji već 60 godina piju krv domaćinu, tko se jednom uguzi u državnu službu nikad ne izlazi, već se funkcije nasljeđuju.

Tko o čemu, Hillary o smanjenju birokracije.

New Report

Close