Velika navala građana na kredite za koje država plaća pola rate

Autor: Poslovni.hr , 23. lipanj 2017. u 12:04
Foto:Igor Soban/PIXSELL

Uvjete kreditiranja banke još ne otkrivaju jer će prema najpovoljnijima država birati banke partnere, ali kamata ne smije biti veća od 3,75 posto prve četiri godine.

Konačno je usvojen Zakon o subvencioniranju stambenih kredita za prvu nekretninu. Na jučerašnjoj sjednici Sabora podržala ga je i opozicija, a sretnicima koji ispunjavaju uvjete omogućit će da im prve četiri godine država plaća pola rate, s mogućnošću produljenja tog roka za godinu dana postoji li u obitelji član s invalidnošću većom od 50 posto te za dvije godine ako obitelj dobije ili posvoji dijete.

Precizne kamate još se ne znaju jer će država tek sad birati partnerske banke prema najpovoljnijim ponudama, ali zna se da prve četiri godine kamata ne smije biti veća od 3,75 posto, a sljedeće dvije ne smije premašiti 4,12 posto. Sigurnost tu staje. U preostalom vremenu otplate promjenjiva kamata formirat će se prema tržišnim uvjetima, ovisno o kretanju referentnih stopa euribora ili nacionalne referentne stope (NRS-a).

S obzirom na to da će način izbora banaka koje će konkurirati za sudjelovanje u programu ovisiti o visini kamata i drugim uvjetima koje ponude, jučer, logično, nisu bile spremne izići ni s kakvim detaljima, piše Večernji list. No, otkrivaju da ih već neko vrijeme klijenti zasipaju pitanjima o željno iščekivanom programu koji bi trebao biti prvi korak u poticanju mladih da steknu prvu nekretninu, a obiteljima olakšati donošenje odluke o roditeljstvu. Mjera nije idealna; osim što su nakon šeste godine dužnici osuđeni na milost i nemilost tržišta zbog izvjesnog rasta referentnih kamatnih stopa, nisu oslobođeni plaćanja poreza na kupnju prve nekretnine, a nije definirano ni, primjerice, da krediti mogu biti samo kunski ili kamata fiksna u ostatku otplate, što bi jamčilo veću sigurnost. No, precizirano je da subvencija vrijedi samo za kupnju stanova ili kuća do 1500 eura vrijednosti po četvornom metru u starogradnji ili novogradnji. Maksimalna vrijednost kredita koju država sufinancira je 100 tisuća eura, a za mjeru je u ovoj godini u proračunu izdvojeno 17,5 milijuna kuna. Potroši li se taj iznos, nije jasno hoće li se i po kojem kriteriju raditi liste čekanja za zainteresirane koji nisu bili dovoljno brzi. Banke su uglavnom jako zainteresirane za sudjelovanje u programu i ubrzano završavaju ponude.

"S obzirom na pojačani interes, Zagrebačka banka intenzivno radi na pripremi posebne ponude APN stambenih kredita za svoje klijente. Interes klijenata za kreditiranje kupnje nekretnine u okviru ovog programa evidentira se u našem sustavu kako bismo mogli promptno reagirati i omogućiti klijentima realizaciju kredita s obzirom na to da su državna sredstva ograničena te će se zahtjevi odobravati sukladno vremenu zaprimanja", kažu u Zabi, koja je 2011. i 2012. odobrila 1165 APN-ovih kredita iz prethodnog programa. Očekuju da će se potražnja za stambenim kreditima i sada povećati primjenom APN-ova programa. I Sberbank namjerava konkurirati za program APN-a, također ga već priprema i bilježi povećani interes klijenata, kao i PBZ koji vjeruje u veći doseg nego u dosadašnjim programima jer su uglavnom bili ograničeni na kreditiranje novogradnje. Interes su iskazali i Erste banka, RBA, HPB, OTP, Splitska banka…

 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Tuzno, jako jako tuzno da drzava nudi ovakvu vrstu poticaja.
Citao sam da samo oni bez ustedevine mogu dobiti ovakvu vrstu poticaja, oni pametniji ce uloziti vrijednosne papire, ali vecina nece jer nece imati sto.
Jel to housing bubble na pomolu?

Trend zapada je iznajmljivanje, jer si tada mobilniji, financijski slobodniji i u ogromnoj prednosti kod trazenja novog posla bez obzira jeli zbog karijere ili loseg trzista.
Inace, ako nemate ustedeno minimalno 50% vrijednosti nekretnine, ne mozete si ju priustiti.
Ako nemate ustedeno 100% vrijednosti auta/elektronike/kuhinje/sobe/bilo cega, ne mozete si priustiti.
Samo u jednoj situaciji je kredit mogucnost, kada ce te preko njega zaraditi.
A da ne pricam koliko su bezobrazno skupe nase nekretnine, pogledajte cijene vani.

New Report

Close