HGK izdao važno upozorenje poduzetnicima: Pripazite na dvije vrste prevara

Autor: Poslovni.hr , 23. srpanj 2015. u 16:39
Foto: Thinkstock

Pokazalo se da su poduzetnici svojim potpisom ili usmenim pristankom preuzeli i financijske obveze, od kojih se neke protežu i na nekoliko narednih godina.

Brojni su poduzetnici s područja grada Osijeka obavijestili posljednjih dana Hrvatsku gospodarsku komoru o tome da ih obilazi muškarac koji se predstavlja kao zaposlenik HGK i nudi memorijski štapić (USB stick) s Paketom osobnih podataka pravnih subjekata Republike Hrvatske. Upozoravamo poduzetnike da je posrijedi prevara te da ništa ne preuzimaju i ne potpisuju, priopćili su u četvrtak iz HGK.

"Također, često nas kontaktiraju poduzetnici kojima pristižu ponude za uvrštavanje njihovih podataka u različite međunarodne i domaće baze podataka ili adresare. I u ovom slučaju naglašavamo važnost opreza i čitanja svega što piše u dokumentima koji im se nude na potpis (pa i onoga što piše najsitnijim slovima ili na samom kraju teksta).

U posljednje vrijeme, suglasnost za objavu podataka od poduzetnika se traži telefonski. Savjetujemo poduzetnicima da prilikom telefonskoga kontakta ne daju nikakvu izjavu koja bi se mogla protumačiti kao potvrda ili pristanak, nego da se ograde od odgovora tako da ne pristaju ni na što dok ne dobiju pisanu ponudu koju će nakon toga proučiti te odlučiti hoće li je prihvatiti ili odbiti.

U gotovo svim ovakvim slučajevima pokazalo se da su poduzetnici svojim potpisom ili usmenim pristankom preuzeli i financijske obveze, od kojih se neke protežu i na nekoliko narednih godina", navodi se u priopćenju.

HGK poziva sve poduzetnike da se za sva pitanja i nejasnoće u ovim ili sličnim slučajevima obrate najbližoj županijskoj komori i Središnjici HGK, čije kontakte mogu pronaći na adresi http://www.hgk.hr/kontakti-hgk.

Komentari (8)
Pogledajte sve

@maimi-ha, ha, ha! To su prepisali od uhljeba iz hgk!

Kirin, pa ti si gramatički jači od lektora poslovnog.hr hebate…!

Nemaš nikakvo pravo raspolagati podacima u svrhu promidžbe , bez moje dozvole,
niti me uvrštavati ni na kakve stranice , bez mog pristanka.

Izuzetak su zakonom propisane obaveze registracije i evidencije.


DA, prevare u prodaji – uglavnom MEDIJSKIG USLUGA su ćeste…
Nejasne su odnosi – a naročito su opasni INTERNETSKI / dogovori e-mail/
kontakata- koje mnogi tretiraju kao GOTOV SKLOPLJEN POSAO ….
i šalju račune za razne usluge objavljivanja, uvrštavanja, i ostalih baza
i statitsika….

Imam jedan takav problem . Davatelj usluge uporno šalje račun
za nepostojeći dogovor oko uvrštavanja naziva tvrtke u neke baze podataka..

To se tove trgovačko pravo ili UCC. Ako želiš biti poduzetnica, trebala bi to razumjeti. Sve je savršeno jasno!!

New Report

Close