Važna odluka DKOM-a korak je naprijed za Pelješki most

Autor: Suzana Varošanec , 21. prosinac 2017. u 08:03
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

U postupku javne nabave nadzora nad izgradnjom mosta kopno – Pelješac s pristupnim cestama novi pravni moment dolazi kroz brzu odluku Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM), čime će se ovaj tender pomaknuti naprijed u smjeru izbora najboljeg ponuditelja, ali kako stvari stoje početkom iduće godine.

 Komisija je poništila izmjene dokumentacije o nabavi od 24. studenog naručitelja Hrvatske ceste, što znači da se postupak može nastaviti nakon ispravljanja nejasnoća koje su posljedica nenamjernog propusta i bile su otklonjive i bez žalbenog postupka da se žalitelj obratio naručitelju za pojašnjenje, što se tvrdi od strane Hrvatskih cesta.
Kako je odluka objavljena jučer, a žalba je podnesena 4. prosinca, slučaj je riješen u 15-ak dana čime Komisija potvrđuje brzinu u postupanju. 
Predmet je zanimljiv i zatio što je tvrtka Lipov gaj na četiri načina osporavala zakonitost dokumentacije, ali je na kraju u pogledu tri navoda odbijena jer je Komisija utvrdila da su oni bez osnova. A usvojen je, pak, onaj žalbeni navod koji je posljedica propusta naručitelja, ali je mogao  biti otklonjen i bez žalbenog postupka, kako tvrde Hrvatske ceste, uz pretpostavku da je od njih zatraženo pojašnjenje izmjene.

U konkretnom postupku u odgovoru na žalbu naručitelj sam priznaje da je došlo do nenamjernog propusta s njegove strane, konstatira Komisija, i to tako što je tijekom zadnje izmjene dokumentacije (zbog postupanja po odluci DKOM-a povodom odluke donesen u slučaju prve žalbe), prilikom učitavanja izmijenjenog troškovnika kontrolnih ispitivanja u sustav EOJN onemogućen pristup troškovniku kompletnog nadzora.

Kako Zakon o javnoj nabavi regulira da dokumentacija mora biti jasna, precizna i sve ostalo što se i navodi u članku 200., Komisija je stoga poništila navedene izmjene, naloživši Hrvatskim cestama da žalitelju nadoknade troškove žalbenog postupka u iznosu od 5.000 kuna te da otklone nejasnoće u dokumentaciji o nabavi koja je nastala ovakvim postupanjem naručitelja, stoji u rješenju koje potpisuje predsjednik Komisije Goran Matešić.
 

Komentirajte prvi

New Report

Close