Varga: Dobri rezultati modela u primarnom zdravstvu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. svibanj 2014. u 16:57
Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Siniša Varga ocijenio je da novi model ugovaranja primarne zdravstvene zaštite, zbog dobrih rezultata, može biti primjer za razvoj sličnih modela.

 Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Siniša Varga ocijenio je na Konferenciji za zdravstvo u Opatiji, da novi model ugovaranja primarne zdravstvene zaštite, zbog dobrih rezultata, može biti primjer za razvoj sličnih modela u specijalističko-konzilijarnoj i bolničkoj zdravstvenoj zaštiti.

Varga je naveo da je više od 95 posto liječnika primarne zdravstvene zaštite potpisalo ugovore za novi model, izvršeno je 93 posto dijagnostičko terapijskih postupaka (DTP) u odnosu na zadanu razinu, stopa bolovanja je smanjena s 3,11 na 2,85, te je povećano propisivanje generičkih lijekova s 0,8 na 8,7 posto, a to je donijelo uštedu od 75 milijuna kuna.

Smanjeno je upućivanje u bolnice i to za 120.000 manje izdanih uputnica, upućivanje u primarne laboratorije je smanjeno za 20 posto, obavljeno je više od 750.000 preventivnih laboratorijskih pregleda godišnje, što je 12 puta više nego do sad te više od 250.000 pregleda, kojima se prate kronični bolesnici a sve je više ordinacija s najvišom razinom od pet zvjezdica, istaknuo je Varga.

Uime ministra zdravlja Rajka Ostojića, nacionalni plan razvoja kliničkih bolnica, KBC-a, klinika i općih bolnica, tzv. master-plan, predstavio je savjetnik ministra Dario Sambunjak.

Provedbom tog plana, po procjeni Ministarstva, ostvarit će se financijska ušteda od 400 milijuna kuna. Očekivani učinci plana su ujednačavanje radnog opterećenja među bolnicama i smanjenje rizika od pogrešaka, standardizacija postupaka, bolja komunikacija među zdravstvenim radnicima, povećanje protoka pacijenata i posljedično smanjenje liste čekanja, veća dostupnost produljenog i dugotrajnog bolničkog liječenja te palijativne skrbi.

To se namjerava provesti tako da se zdravstveni problemi rješavaju na najnižoj razini, ako je moguće, te funkcionalnom integracijom bolnica na regionalnoj razini, rekao je Sambunjak.

Ravnatelj HZZO-a Varga odgovarajući na novinarsko pitanje ustvrdio je da nema polemike između njega i ministra zdravlja Ostojića, jer, kako je naveo, obojica rade za isti cilj – boljitak hrvatskog zdravstvenog sustava.

Različiti smo ljudi i imamo različita polazišta jer Ministarstvo zdravlja ima svoje zadaće, a HZZO druge, naveo je.

Na novinarsku primjedbu da je oštar u posljednje vrijeme prema ministru, Varga je kazao da nije . "Imamo provedbu zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, htijenje Vlade da se reformske mjere obave što prije i objektivne okolnosti zbog kojih se neke stvari moraju odgoditi u odnosu na plan, s druge strane. No, cilj ostaje isti a to je izlazak HZZO iz sustava državne riznice", istaknuo je.

Kazao je da je u osobnom kontaktu s osobom zaduženom za Hrvatsku u MMF-u doznao da MMF nema ništa protiv tog izlaska.

Ocjenjujući sadašnji zdravstveni sustav, Varga je rekao da je riječ o potrošenom sustavu koji jako dugo traje. U zadnjih 20 godina 17,5 milijardi kuna je utrošeno u sanaciju zdravstvenog sustava, a novi model ugovaranja i financiranja zdravstvene zaštite bi trebao poboljšati stanje, ustvrdio je.

Na novinarsko pitanje o stajalištu Ministarstva zdravlja o tim promjenama, ravnatelj HZZO-a Varga je naveo da je ministar donio zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju u kojem se izričito navodi kako je novi model planiran te da s 1. siječnjem 2015. godine HZZO funkcionira izvan sustava državne riznice. Odgoda izlaska HZZO-a iz tog sustava za HZZO znači da će se neki projekti planirani za 2015. godinu sada provesti, a kad budemo izvan riznice ponovno ćemo podići tempo, rekao je ravnatelj HZZO dodajući da nije nezadovoljan odlukom o odgodi. Ta odgoda se dogodila prvenstveno zbog promjena na čelu Ministarstva financija, a kad se stabilizira personalna situacija u tom Ministarstvu ministar Lalovac će staviti izlazak HZZO visoko na listu prioriteta, rekao je Varga.

Na upit da ocijeni djelovanje ministra zdravlja Varga je kazao kako je ministar Rajko Ostojić član Vlade te mu kao i cijeloj Vladi daje pozitivnu ocjenu.

Ministar ima jako tešku ulogu u svom resoru i provodi reformu zdravstva zacrtanu u strategiju i dajem mu apsolutnu podršku, zaključio je Varga.

Komentirajte prvi

New Report

Close