Uzgajivači svinja bore se da u restoranima i hotelima na moru bude više domaćeg mesa

Autor: Ivica Beti/VL , 30. svibanj 2017. u 14:37
Arhivska fotografija: Damir Špehar / Pixsell

Hrvatska proizvodi do 40% za svoje potrebe, proizvođačima cijene zasad dobre.

Svinjogojci su nakon nekoliko mršavih godina napokon dočekali jednu dobru. Cijene prasadi kreću se oko 22 kune za kilogram žive vage, a tovljenika 11 kuna i očekuje se da će cijena bekona i dalje rasti. “Voljeli bismo da su oscilacije cijena manje tijekom godina, što bi bilo dobro i za potrošače. Nažalost, ne možemo ići u nove investicije”, kaže Goran Jančo, predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske.

Posljednjih pet-šest godina uzgajivači svinja pretrpjeli su gubitke, mnogi i odustali od poljoprivrede jer se nisu snašli nakon ulaska u EU. Dio proizvođača okupio se u Svetom Martinu na Muri na savjetovanju s kojeg je upućen apel Ministarstvu poljoprivrede da se izradi ‘pametna strategija za budućnost.’

“Apeliramo da se donesu mjere koje će anulirati negativne trendove, ali i povećati osjetljivost naših kupaca prema domaćoj proizvodnji – dodaje Jančo. Hrvatska proizvodi svega 35 do 40 posto svinja za svoje potrebe, a ostalo uvozi. Cilj je da se proizvede dovoljno za domaće potrebe.

“Borimo se da budemo više prisutni u ponudi restorana čiji vlasnici gledaju da nabave što jeftiniju sirovinu. Onda meso zamrzavaju i vade po potrebi. Mi nudimo domaći, svježi lokalni proizvod. Imamo razvijen turizam, ali mi svinjogojci nismo osjetili je li sezona dobra ili loša. Restorani, mesnice i hoteli na Jadranu nisu koristili naše svinje”, ukazuje na problem koji muči domaće poljoprivrednike. Traže i da se pri izradi dalmatinskog i istarskog pršuta koriste domaće svinje.     

Komentirajte prvi

New Report

Close