Uz turističke inspektore stižu i carinici, mete će im biti rad na crno i boravišna

Autor: Marija Crnjak , 17. siječanj 2014. u 10:24
Turistički će inspektori, kojih je trenutačno 60, nadzirati ugostitelje i pružanje usluga u turizmu/Grgo Jelavić/PIXSELL

Neno Pinezić, predsjednik Zajednice obiteljskoga smještaja, pozdravlja jaču kontrolu zbog suzbijanja nelojalne konkurencije.

Turistički i ugostiteljski sektor od ove će godine biti pod jačim inspekcijskim nadzorom jer će poslovanje uz novoosnovanu turističku inspekciju nadgledati i djelatnici Carinske uprave Ministarstva financija.

U Zajednici obiteljskoga smještaja i turizma pri Hrvatskoj gospodarskoj komori to smatraju dobrom viješću jer očekuju dodatno smanjenje nelojalne konkurencije, koja se u najvećoj mjeri pojavljuje upravo u privatnom smještaju. U Ministarstvu turizma tvrde pak da njihova buduća inspekcija neće biti ništa stroža nego kad su poslovanje u strukovnom smislu nadgledali inspektori bivšega Državnog inspektorata. S obzirom na nedavno ukidanje Državnoga inspektorata, čiji će se posao podijeliti prema djelatnostima po ministarstvima, dok će Carinska uprava nadzirati financijski dio poslovanja, Vlada je na sjednici u četvrtak donijela novi Zakon o turističkoj inspekciji.

 

7,5milijuna

kuna kazni naplatili su lani gospodarski inspektori u turizmu

Od 1. siječnja 2014. godine, postojećih 69 turističkih inspektora u području ugostiteljske djelatnosti i pružanja usluga u turizmu djeluju u sastavu Ministarstva turizma. Kako doznajemo u Ministarstvu, za poslove turističke inspekcije na raspolaganju je trenutačno 60 inspektora. Turistički će inspektori, međutim, obavljati samo nadzor nad obavljanjem ugostiteljske djelatnosti te pružanja usluga u turizmu. Inspekcijski nadzor nad neregistriranim obavljanjem djelatnosti, kao i obračun i naplatu boravišne pristojbe, od početka ove godine obavlja Carinska uprava. Kako statistika pokazuje da su najčešći prekršaji u turizmu upravo nelegalno obavljanje djelatnosti te neplaćanje boravišne pristojbe, čini se da će turistički inspektori imati manje posla od bivših "čuvara granica".  

"Očekujemo jaču inspekcijsku kontrolu, za koju se zauzimamo zbog suzbijanja nelojalne konkurencije, što je dijelom postignuto paušalnim oporezivanjem. Dosadašnji nadzori dali su rezultat, što se vidi po boljoj naplati boravišne pristojbe", izjavio je Neno Pinezić, predsjednik Zajednice obiteljskoga smještaja. Inače, u privatnom smještaju realizira se oko 46 posto noćenja i oko 380 milijuna eura. Procjenjuje se da se još toliko uprihoduje na crno.  

Komentari (2)
Pogledajte sve


tako je treba na svakog privatnika po jedan inspektor a težiti po mogućnosti dvojci .

naravno da neće dirati Šegona i ostale partijski podobne

tako je treba na svakog privatnika po jedan inspektor a težiti po mogućnosti dvojci .

New Report

Close