Uz potporu HBOR-a isporučen prvi od šest Grebenovih patrolnih čamaca za grčku obalnu stražu

Autor: Objava za medije , 05. ožujak 2015. u 15:27
Brodogradilište Montmontaža Greben na otoku Korčula. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

HBOR omogućio zaključenje izvoznog ugovora, daljnje poslovanje Grebena i dodatno zapošljavanje na Korčuli.

HBOR je, kao hrvatska izvozna banka, podržao društvo Montmontaža-Greben u zaključenju izvoznog posla vrijednog 13,4 milijuna eura izdavanjem i osiguranjem garancija za povrat avansa što je bio preduvjet za potpisivanje ugovora s grčkim ministarstvom. Izdavanjem i osiguranjem činidbenih bankarskih garancija HBOR je Grebenu omogućio realizaciju ovog izvoznog posla u situaciji kada to poslovne banke nisu bile u mogućnosti zbog već dosegnutih limita izloženosti.  

Društvo Montmontaža-Greben na međunarodnom je natječaju dobilo posao isporuke 6 patrolnih čamaca za potrebe grčke obalne straže kojeg su razvili zajedno s Brodarskim institutom, a kakve koristi i hrvatska pomorska policija. Ovih dana isporučen je prvi čamac, a uskoro se očekuje isporuka iduća dva. Vrijednost svakog čamca je veća od 2,2 milijuna eura, a 75 posto vrijednosti ugovora financirano je iz sredstava Europske unije, dok je 25 posto osigurano iz grčkog državnog proračuna. Dobivanje ovog posla na međunarodnom natječaju ukazuje na visoku konkurentnost Grebenovih plovila na inozemnom tržištu. Bitno je naglasiti da u izradi ovih patrolnih čamaca sudjeluje i niz drugih hrvatskih poduzeća, odnosno hrvatski udio u ovom poslu iznosi više od 70 posto.

HBOR je, prepoznavši značaj ovog projekta, svojom podrškom osigurao zaključenje ovog ugovora koji je omogućio, uz stjecanje inozemnih referenci, daljnje poslovanje društva i održavanje proizvodnje, te dodatno zapošljavanje u brodogradilištu što ima izuzetno pozitivan utjecaj na cijeli otok Korčulu.

U okviru svoje zadaće poticanja izvoza, HBOR putem programa kreditiranja, izdavanja činidbenih garancija po nalogu izvoznika i osiguranja izvoznih potraživanja prati izvoznike u svim fazama izvoza, počevši od pregovaranja pa do konačne naplate ostvarenog izvoza. HBOR je, kao hrvatska izvozna banka i izvozno-kreditna agencija, razvio sustav financijske potpore izvoznicima kakve imaju i druge izvozne banke i izvozno-kreditne agencije kako bi izvoznici mogli ravnopravno konkurirati na međunarodnom tržištu.

Komentirajte prvi

New Report

Close