Uz pasku HNB-a Centar banci novih 200 mil. kuna

Autor: Jadranka Dozan , 28. svibanj 2013. u 22:01
Centar banka i u prvom tromjesečju ove godine poslovala je s gubitkom, iskazavši minus od 27 milijuna kuna/FOTOLIA

Najvjerojatnije će dodatni kapital Centar banci osigurati većinski vlasnik Alternative FGS, odnosno njegovi investitori.

Centar banka bi za oko mjesec i pol trebala provesti novi krug dokapitalizacije, i to za 200 milijuna kuna.

S ovotjedne sjednice Uprave takav prijedlog ide prema Nadzornom odboru Centar banke koji će se sastati u ponedjeljak, a nakon čega bi trebalo uslijediti i sazivanje skupštine dioničara. Osiguranje svježeg kapitala trebalo bi, među ostalim, poslužiti za pokriće budućih troškova povezivanja s Vaba bankom. Fond Alternative FGS, koji u Centar banci ima glasačku prevlast, u Vabu je i ušao s namjerom konsolidacije, odnosno spajanja, a HNB je inzistirao na tome da se prethodno dokapitalizira. Prema saznanjima Poslovnog dnevnika, taj je proces od ovog tjedna i pod izravnijom paskom Hrvatske narodne banke koja je u Centar banku imenovala povjerenika i jednog pomoćnika. Tihom kontrolom središnja banka zacijelo želi osigurati da stabilizacija i konsolidacija idu pravim smjerom, odnosno da se u konsolidaciju ide očišćene bilance, zadovoljavajuće adekvatnosti kapitala, koeficijenata likvidnosti te odgovarajuće pokrivenosti loših plasmana rezervacijama.

Osim toga, imenovanje povjerenika uklapa se i u činjenicu da Tomislavu Marincu, koji se nakon odlaska Ive Markotića (početkom ožujka) pridružio Borni Zaneu na mjestu člana Uprave Centar banke, uskoro istječu tri mjeseca obnašanja te dužnosti i za ostanak na njoj trebala bi mu suglasnost središnje banke. No, već neko vrijeme tvrdi se kako će tu suglasnost Marinac teško dobiti već zbog dvojbenog (ne)ispunjavanja formalnih uvjeta za vođenje banke, poput iskustva na rukovodećim funkcijama u financijskim institucijama. Dokapitalizacija se, pak, nameće i zbog toga što je Centar banka nakon gubitka u 2012. i u prvom ovogodišnjem kvartalu iskazala minus, čime joj je stopa adekvatnosti u odnosu na kraj prošle godine smanjena. Uz lani provedenu dokapitalizaciju vrijednu ukupno 131 milijun kuna (od čega je 97 milijuna uložio Alternative FGS) prošla je godina i pored iskazanih 76 milijuna kuna gubitka zaključena s adekvatnošću kapitala većom od 14 posto.

No, u prva tri mjeseca ove godine ponovno su izdvojeni značajni iznosi rezervacija (gotovo 22 milijuna kuna) koje su kumovale i iskazivanju 27 milijuna kuna gubitka te smanjenju jamstvenog kapitala, a u konačnici i spuštanju stope adekvatnosti kapitala na 12,4 posto. To nije dovoljno čvrst kapitalni oslonac, naročito za banku koja bi trebala biti okosnica konsolidacije. Kako u Alternativeu i dalje ustrajavaju na planu konsolidacije malih banaka (premda sada ciljaju na povezivanje triju; uz dvije kontinentalne jedna bi trebala biti s juga) dokapitalizacija je logičan slijed. Pretpostavlja se da će upravo taj fond ili njegovi ulagači, biti kupci nove emisije dionica. Njome bi se dionički kapital povećao u odnosu na sadašnjih 200,6 milijuna, a i za jamstveni kapital koji je na kraju ožujka iznosio 232,6 milijuna kuna, očekivana bi injekcija kapitala  značila gotovo udvostručenje. Dakako, to bi snažno podiglo i stopu kapitalne adekvatnosti kapitala.

Iako se većina dosadašnjih pokušaja okrupnjavanja malih banaka dosad pokazala preteškom misijom, dio financijaša čak drži da bi planovima Alternativea moglo ići na ruku to što se paralelna inicijativa okupljanja 'malih' oko Croatia banke 'raspala', no neki će ipak reći kako tome baš ne idu u prilog trzavice između stranih investitora i države kao ulagača (preko HBOR-a) u taj fond za gospodarsku suradnju. Kako god bilo, svi koraci većinskih dioničara Centar banke odnedavno su pod povećalom HNB-ovih povjerenika. Inače, njihova uloga dodatno je regulirana travanjskim izmjenama Zakona o kreditnim institucijama, prema kojima središnja banka povjerenika može imenovati "kad ocijeni da je potrebna detaljnija procjena i praćenje financijskog stanja te uvjeta poslovanja". Među ostalim, Zakon predviđa i da povjerenici prvo izvješće pripreme već u roku 30 dana. 

Komentirajte prvi

New Report

Close