Uz kredit HBOR-a izgradili moderno skladište kumpira vrijedno 4,5 milijuna eura

Autor: Native tim VL i PD , 15. studeni 2018. u 22:00
Dubravko Folnović, direktor Adria Snacka, povećao je otkup krumpira za 20 posto, Foto: Sanjin Strukić / Pixsell

Kvalitetnija proizvodnja i povećani kapacitet za rast izvoza u sljedećem razdoblju.

U žalopojkama i upozorenjima da se ekonomija previše oslanja na turizam, a premalo važnosti polaže na proizvodnju, sigurno se neće prepoznati Adria Snack. Jedan je to od najvećih domaćih proizvođača snack proizvoda iz čijih pogona godišnje izađu tone čipsa, flipsa i orašastih proizvoda, poznatijih brendova poput Čipi čipsa, Kroki kroketa, Chioja i Kelly’sa, od čega petina završi u izvozu na strana tržišta.

Potpunim ulaskom pod kišobran Intersnack Internationala, Adria Snack pokrenuo je investicijski ciklus. Nakon što su natječaju za ruralni razvoj ostvarili 50-postotnu subvenciju za izgradnju skladišta krumpira, za financiranje preostalog dijela su se obratili Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak (HBOR). “HBOR nam je uvelike pomogao sa svojom linijom upravo za takve investicije, a na suradnju smo se prvenstveno odlučili radi povoljnih uvjeta za tu mjeru”, kaže direktor Adria Snacka Dubravko Folnović.

“Koristili smo kredit za izgradnju skladišta krumpira, investiciju koja nam omogućava stabilniju i kvalitetniju proizvodnju te povećanje kapaciteta, što će definitivno biti odlična platforma za izvoz u sljedećem razdoblju. Kredit je na 10 godina s počekom od tri godine i kamatom od 1,7 posto”, kaže.

Tako je stotinjak kilometara od metropole u mjestu Hercegovac, u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, pored tvornice za proizvodnju grickalica koju je prethodni vlasnik Franck osnovao 1977., niknulo moderno skladište krumpira vrijedno 4,5 milijuna eura. Zahvaljujući suvremenom klimatizacijskom sustavu čija vrijednost doseže pola milijuna eura, bitno je produljeno očuvanje kvalitete sirovine te proširena mogućnost skladištenja. “Ove godine povećali smo kapacitete površina s kojih otkupljujemo krumpir s manje od 300 na 420 hektara, a otkupljena količina povećana je za 20 posto na između 12.000 i 13.000 tona. Dapače, ove godine izvezli smo dio krumpira u grupu pa možemo reći da je dio austrijskog čipsa napravljen od krumpira iz Hrvatske”, kaže Folnović.

Razloga za zadovoljstvo imaju i domaći poljoprivrednici koji uzgajaju tu gomoljastu biljku jer im Adria Snack, uz osiguranje repromaterijala, garantira 100-postotni otkup po unaprijed utvrđenoj cijeni.

Adria Snack danas broji 158 zaposlenika, od kojih je najveći broj u proizvodnji u Hercegovcu, a ovoj godini ostvarit će oko 145 milijuna kuna prihoda. Suradnja s HBOR-om ide korak dalje, i to upravo u 
osiguranju stabilnih prihoda. Zahvaljujući njemačkom vlasniku i politici grupe, Adria Snack kod Hrvatskog kreditnog osiguranja, tvrtke u vlasništvu razvojne banke, osigurava potraživanja od svojih kupaca. Na pitanje je li to posljedica “puhanja na hladno” zbog širom rasprostranjene kulture (ne)plaćanja i neizvjesnosti domaćeg pravosuđa, čelnik kompanije ističe da je to prvenstveno posljedica poslovne politike tog velikog sustava.

“Sporo pravosuđe nije samo u Hrvatskoj, već i u drugim zemljama. Tvrtke naprosto ne žele dolaziti u situaciju da putem pravosuđa traže svoj novac, uvijek je pitanje koliko ćete uspjeti realizirati svog potraživanja. Naša je politika da oko 80 posto svojih potraživanja osiguravamo”, kaže Folnović. Na prethodno spomenuti iznos godišnjih prihoda, za Adria Snack ta polica osiguranja predstavlja trošak manji od jedan posto, no sigurnost da u naplati neće biti neugodnih iznenađenja, poput onih iz koncerna Agrokor ili Keruma, ipak nemaju cijene.

New Report

Close