Uz državnu potporu i reforme, softveraši bi zapošljavali još brže

Autor: Bernard Ivezić , 13. lipanj 2014. u 09:45
Visokotehnološke tvrtke okrenute izvozu traže ukidanje svih poticaja i reforme

Hrvoje Bujas najavio je još 2012. da uz podršku države softveraši mogu izravno otvoriti 4000 radnih mjesta, pa su ih sami otvorili 2500.

Kad je prije dvije godine tadašnji predsjednik udruge izvoznika softvera CISEx-a Hrvoje Bujas ispalio da bi u iduća 24 mjeseca domaća softverska industrija mogla otvoriti 10 tisuća novih radnih mjesta, od čega 4000 izravno u većim softverskim tvrtkama i 6000 u startupima, i to ako dobije podršku države, mnogi su se smijali.

No, najnoviji podaci tvrtke Astra poslovni inženjering upućuju na to da su u posljednje tri godine proizvođači softvera, i postojeći i novi, bez pomoći države otvorili gotovo 2500 novih radnih mjesta. Samo lani više od tisuću ljudi pronašlo je posao u hrvatskoj softverskoj industriji, a taj se tempo zapošljavanja nastavlja ubrzavati unatoč inerciji države.Hrvoje Bujas kaže da taj pozitivan trend potvrđuje istraživanje Algebre i portala MojPosao, prema kojem je 71 posto poslodavaca iz sektora za ovu godinu najavilo dodatno zapošljavanje.

 

2,5tisuća

novih radnih mjesta otvorili su softveraši u posljednje tri godine

S druge strane, PwC je objavio istraživanje za cijelo hrvatsko gospodarstvo prema kojem 72 posto tvrtki u ovoj godini planira otpuštati. "Očito je softverska industrija zdravo tkivo naše ekonomije koje može brzo stvarati nove tvrtke i brzo zapošljavati, ali država bi to ubrzanje trebala pomoći izgradnjom infrastrukture za te procese, odnosno reformama", kaže Bujas. Za početak navodi da bi država trebala smanjiti porezno opterećenje: ukinuti bruto dva, porez na tvrtku i smanjiti porez na dobit na 15 posto. Trebala bi zatim osnovati prvi hrvatski VC fond. Bujas predlaže da se to napravi kroz javno-privatno partnerstvo i da bude usmjeren na ulaganja u IT i biotehnologije. Nadalje, dodaje da bi država trebala reformirati obrazovanje, odnosno stvarati  kvalitetan kadar za strateške industrije poput IT-a i turizma.

Bujas predlaže da se startupe prve tri godine oslobodi poreza na dobit. Navodi da bi to trebalo vrijediti isključivo za startupe jer brzo stvaraju nova radna mjesta. "Treba reformirati i državnu upravu i ukinuti sve poticaje kako bi se proizvodi i usluge stvarali za stvarno tržište, a ne za umjetno, odnosno poticaje", kaže Bujas. U CISEx-u objašnjavaju da bi reforma državne uprave trebala uključiti i reformu državnih informatičkih tvrtki i organizacija kako bi se stvorile prilike da privatne softverske tvrtke rade za državu i dobiju reference za izvoz.

Što traže za ubrzanje zapošljavanja?

  • smanjivanje poreza
  • stvaranje jakog javno-privatnog VC fonda
  • ukidanje svih poticaja i reformiranje državne uprave
  • reformiranje obrazovanja
  • startupe u prve tri godine osloboditi poreza na dobit

Komentirajte prvi

New Report

Close