Uvoz vina u Hrvatsku u devet mjeseci je dva puta veći od izvoza

Autor: Marta Duić , 31. siječanj 2019. u 21:59
Kušanje i prezentacija vina, Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

HGK i vinske udruge upozoravaju.

Hrvatska gospodarska komora i udruge Graševina Croatica, Vino Dalmacije i Hortus Croatiae bili su domaćini EnPrimeur 2019. na kojoj je 65 vinara predstavilo graševinu, pošip, pušipel te druge sorte iz triju vinskih regija– Slavonije i Podunavlja, Dalmacije i Međimurja.

“Upravo na ovakvim skupovima treba pokazati što vinarstvo znači za Hrvatsku.Uvoz nam je dva puta veći od izvoza, a u prvih deset mjeseci izvoz vina porastao za više od 22 posto u odnosu na lani, i to u segmentu kvalitetnih i vrhunskih buteljiranih vina i pjenušaca. Očekujemo da novi zakon o vinu bude zamašnjak vinarstvu, posebice u proizvodnji vrhunskih vina od kojih očekujem da daju i značajan doprinos u našem turizmu. Želimo brendirati Hrvatsku kao zemlju vina”, istaknuo je Dragan Kovačević, potpredsjednik za poljoprivredu i turizam HGK.

Kako kaže David Štampar, predsjednik udruge Hortus Croatiae, ovogodišnja berba je slična kao i mnoge do sad. Premda je vinogradarska godina bila teška, uspjeli su sačuvati urod. ˝Tržištu ćemo ponuditi voćnija, svježa i laganija vina. Čak 90 posto laganijih vina prodamo gotovo odmah po izlasku na tržište, a u mojoj vinariji konkretno svega pet posto uroda ostavljam za odležavanje˝, objašnjava Štampar.

Dobru vinsku godinu imala je i Slavonija. ˝Ove godine imamo lijepih vina koja ćemo s vremenom još njegovati i odgajati u podrumu, a berba je bila vrlo obilna što je rezultiralo time da je dobro pokrivena zaliha vina. Nije bilo moguće u svim vinogradima napraviti zelenu berbu, ali godina poput ove se događa jednom u deset godina i ona donosi stabilnost tržišta˝, zaključuje Vlado Krauthaker, predsjednik udruge Graševina Croatica.

Komentirajte prvi

New Report

Close