Poduzetnici, oprez! Uskoro stižu viši računi za energiju

Autor: Poslovni dnevnik , 09. srpanj 2013. u 22:00
Sanjin Strukic/PIXSELL

Od ovog nameta izuzeta su kućanstva, tako da će njegove efekte na računima za srpanj osjetiti samo gospodarstvenici, te javne institucije.

Od prvog dana srpnja na snazi je novi sustav trošarina, pa će se nova davanja državi plaćati i na električnu energiju te prirodni plin.

Od ovog nameta izuzeta su kućanstva, tako da će njegove efekte na računima za srpanj osjetiti samo gospodarstvenici, te javne institucije. Očekuje se kako bi zbog novo uvedenih trošarina računi za struju i plin mogli porasti između 1 i 2 posto. Iako se ne čini mnogo, za industrijske potrošače kojima je energija značajna komponenta u cijeni konačnog proizvoda, ove trošarine nesumnjivo će predstavljati novi udarac na njihovu profitabilnost.

Vlada je ipak taj udarac nastojala ublažiti, pa su obveznici podijeljeni u dvije kategorije: poslovne i neposlovne korisnike, pri čemu potonji plaćaju dvostruko veći iznos trošarinu. 

Komentari (6)
Pogledajte sve

ovo će sigurno pozitivno utjecati na konkurentnost hrvatskih proizvoda na tržištu od 500 mil. a trošarine će dobro doći onima koji su i navikli samo trošiti, Slavko će i bez Mirka uspjeti razj…ti ovo malo što još radi

užas! dokle će nas pljačkati nesposobna vlada SDP_HNS????

@Vortac

Sada jos samo treba poslati Vrdoljaka na TV Dnevnik da objasni narodu kako investicija nema zbog birokratskih prepreka i kako ce to vlada srediti za koji mjesec. A onda ce poteci med i mlijeko.

Nemoze se reci da ovaj put nisu pokusali nesto drugo. Medutim, porez na nekretnine nije prosao. Sada se vracaju na jedino sto u Hrvatskoj moze proci; oporezivanje rada. I to ce se nastaviti.

It will be a lost decade, I hope you find your way out.


Toliko o smanjenju broja parafiskalnih nameta

Nista od toga. U svim sektorima, porezni/nametni pritisak kontinuirano raste.

New Report

Close