Uprave Janafa, HEP-a, CA i HŽ-a birat će head hunteri

Autor: Josip Bohutinski/VL, Lidija Kiseljak/VL , 26. travanj 2016. u 15:41
Hrvatska pošta je od jučer bez Uprave/Patrik Macek/PIXSELL

Head hunteri i koštaju pa je tako cijena njihova posla od 200 do 250 tisuća kuna po natječaju.

U srijedu, kako nam je potvrđeno u Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom, počinje prikupljanje zahtjeva iz ministarstava vezano za početak natječaja za izbor uprava u državnim tvrtkama. Prema procjenama startat će se s oko 40 natječaja, dok će za šest tvrtki uprava biti imenovana putem head hunting agencije.

Radi o najmanje 100-injak mjesta predsjednika i članova uprave s obzirom da većina tvrtki u svojim upravama ima najmanje po dva člana. Među šest tvrtki za koje će se čelni ljudi tražiti preko head hunting agencija, doznajemo, su Autocesta Rijeka Zagreb, HŽ Putnički prijevoz, HŽ Cargo, Croatia Airlines, HEP i Janaf. Načelni je plan da tvrtkama kojima su konsolidirani prihodi u 2014. bili veći od 750 mil. kuna primjeni odabir uprava putem agencija, odnosno cilj je u takve kompanije postaviti profesionalan kadar. No head hunteri i koštaju pa je tako cijena njihova posla od 200 do 250 tisuća kuna po natječaju. U Vladi namjeravaju do sredine svibnja započeti proces sa barem jednom agencijom.

S obzirom da je u planu i krenuti s oko 40 natječaja, za pretpostavit je da se smjene neće dogoditi samo u tvrtkama gdje je upravama ili nadzornim odborima istekao mandat, nego će se primjeniti na sve u kojima vlada želi vidjeti novo vodstvo. Prije imenovanja uprava Skupštine tvrtki moraju imenovati nove Nadzorne odbore, a za sada je to odrađeno samo u Imunološkom zavodu. Iako je bivša vlada donijela uredbu kojom su produljeni mandati upravama do daljnjega, što je u stvari i spasilo mnoge tvrtke od bezvlašća, s obzirom da je formiranje nove vlade dugo trajalo, a mnogim upravama ili njihovom dijelu je rok istekao početkom godine.  Primjerice u Janafu, Fini, HEP-u, Plinacrou, Narodnim novinama, Hrvatskim cestama…

U primjerice Hrvatskoj pošti mandat Upravi je istekao jučer, no predsjedniku Uprave Ivici Kranjčiću i članu Uprave Ranku Marinoviću mandati nisu produženi pa je HP od jučer bez Uprave. Prema Vladinoj uredbi predsjednike i članove uprave u strateškom tvrtkma iznad 750 milijuna kuna prihoda birat će Povjerenstvo Vlade za strateške tvrtke, a za tvrtke do 750 milijuna kuna prihoda izbor će provoditi resorno ministarstvo.  Tvrtkama koje su izlistane na Zagrebačkoj burzi, a u kojima država ima udjel, proces mogućeg odabira novih uprava ne može ići tako brzo. Naime, potrebno je nekoliko mjesece da se sazove Skupština, a na kojoj onda država može tražiti smjenu Nadzornih odbora, pa potom i uprava. Među takvim tvrtkama su Janaf i Podravka. 

Komentari (5)
Pogledajte sve

@daorson-MOST je kriv za 20 godina sustavnog uništavanja zemelje od partije HDZSDP i zato što nitko ne želi promjene u koje se svi kunu!? Koja demagogija!

Namjestaljka.

idešššš. za janf je to neophodno. bar 20 naftovoda ide kroz hr pa je konkurencija ogromna.

Nikakvi headhunteri nece moci privuci najbolje kadrove za relativno malu placu za tako visoke i odgovorne pozicije u drzavnim poduzecima koje uz to ovise o rezulatima izbora.

New Report

Close