Upozorenje: Bliže se godišnji odmori, evo što trebate napraviti

Autor: Poslovni.hr , 12. lipanj 2019. u 09:03
Foto: Getty Images

Policijska uprava zagrebačka dala je preventivne savjete za građane koji „demotiviraju“ eventualne provalnike i u konačnici utječu na osjećaj sigurnosti svih nas.

Policijski službenik Službe prevencije Mislav Švigir istaknuo je podatak da već nekoliko godina unatrag, Policijska uprava zagrebačka bilježi blagi pad provala u domove, a što ne znači da vrijeme godišnjih odmora i ljetnog vremena nije dobar trenutak da se svi zajedno još jednom podsjetimo kako „povećati rizik“ provalniku čime njegova motivacija za počinjenjem provale gubi snagu.  
 
Voditeljica Službe za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću Marija Goatti ukazala je na dvije vrste provalnika; prigodne i profesionalne. Prvima je motivacija „dobra prilika“ i čine ju u pogodnom trenutku, a drugima je nečiji dom „meta“ i za to se pripremaju.

Prigodnom provalniku otežat će nakanu ukoliko je viđen od strane susjeda, ukoliko nije siguran postoji li alarm, svjetlo sa senzorom pokreta….a „privući“ će ga otvoren prozor, prilaz skriven od pogleda, kao i uvjerenje da nitko u domu ne boravi.
 
Policijski službenik Službe prevencije Mislav Švigir savjetuje i podsjeća građane na dobrosusjedske odnose kao iznimno snažan element zaštite od provala.
 
„Preporuka je“ – ističe Švigir – „pospremiti dragocjenosti u sefove ili kod osobe od povjerenja, ugraditi tehničku zaštitu koje uz  samozaštitno ponašanje vlasnika doma bitno pridonosi sigurnosti tog „mjesta“ u koje ne dozvolite da pozovete „nepozvanog gosta“. Također, osvrnuo se i na društvene mreže na kojima građani često objavljuju obavijesti o odlasku na godišnje odmore, a što dobronamjernu informaciju ukoliko dođe do  „krivih ušiju“ može učiniti informaciju pogodnu provalniku.
 
Švigir je istaknuo i suradnju s Gradom Zagrebom, kroz koju je u 380.000 domaćinstava uz račune dostavljen i informativno-edukativni letak. 
 
„Ukoliko se provala ipak dogodi“ – istaknula je Marija Goatti- „za policiju je bitno čim prije o tome dobiti informaciju,  važno je podsjetiti građane da ne ulaze i ne diraju stvari  u provaljenom prostoru jer je bitno sačuvati eventualne tragove, te da sve detalje koje su susjedi i žrtva provale uočili prije i nakon provale o osobama i vozilima  podijele s policijom.  Ono što olakšava potragu za ukradenim stvarima su svakako prethodno  fotografirane vrijednosti i zapisani serijski brojevi , a što uvelike pomaže kasnije policiji u kriminalističkom istraživanju , koja su u ovakvim kaznenim djelima kompleksna.  

Komentirajte prvi

New Report

Close