Upitna nepristranost studije utjecaja TTIP-a, time i legitimnost kao podloge za političko odlučivanje

Autor: Božica Babić , 26. studeni 2015. u 16:44
Arhivska fotografija: Duško Marušić / Pixsell

“Smatramo da su ovakvim odabirom izvođača, MVEP i Vlada RH propustili priliku da naručena i novcem poreznih obveznika plaćena studija utjecaja TTIP-a na RH posluži kao stručno neupitna podloga za široku političku, stručnu i javnu raspravu o tome kakve i kolike koristi i štete TTIP može donijeti društvenom, demokratskom, ekonomskom i ekološkom razvitku Hrvatske,” ističe Hrvoje Radovanović iz Zeleen akcije.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova tijekom rujna temeljem provedenog postupka bagatelna nabave izradu studije „Utjecaj Partnerstva za trgovinu i ulaganja između EU-a i SAD-a (TTIP) na Republiku Hrvatsku“ povjerilo međunarodnoj konzultantskoj tvrtki PricewaterhouseCoopers i Centru za međunarodni razvoj koji vodi Ante Babić. Obje te tvrtke u višestrukom su potencijalnom i percipiranom sukobu interesa,  ustvrdili su danas na konferenciji za novinare u Zelenoj akciji.

Percepciju nepristranosti i objektivnosti studije, upozorili su, ozbiljno narušava činjenica da je PricewaterhouseCoopers jedna od članica Transatlantskog poslovnog vijeća, najutjecajnije zagovaračke organizacije preko 70 transnacionalnih kompanija koja se snažno zalaže za TTIP i ključni je akter dijaloga Vlade SAD-a i Europske komisije s poslovnom zajednicom. 

Ante Babić je, podsjećaju, donedavno bio glavni tajnik Udruženja stranih ulagača koje zastupa interese više od 20 korporacija sa stranim vlasništvom u Hrvatskoj te se snažno zalaže za TTIP. Niz godina bio je aktivan i u udruženju Hrvatskih izvoznika u poziciji potpredsjednika, a osobno je u više navrata nastupao na stručnim, medijskim i javnim raspravama argumentirajući dobiti od TTIP-a, prozivaju kreatore studije u Zelenoj akciji.

"Smatramo da su ovakvim odabirom izvođača, MVEP i Vlada RH propustili priliku da naručena i novcem poreznih obveznika plaćena studija utjecaja TTIP-a na RH posluži kao stručno neupitna podloga za široku političku, stručnu i javnu raspravu o tome kakve i kolike koristi i štete TTIP može donijeti društvenom, demokratskom, ekonomskom i ekološkom razvitku Hrvatske," ističe Hrvoje Radovanović iz Zeleen akcije.

"Rezultati postupka odabira izvođača ove studije nisu objavljeni na internetskim stranicama ministarstva, nisu navedeni ni u Registru ugovora o javnoj nabavi, niti je MVEP odgovorilo na GONG-ov zahtjev za pravom na pristup informacijama o odabranom izvođaču, postavljen 14. listopada," iznio je Duje Prkut navodeći kako je GONG ponovno 24. studenoga putem portala Imamo pravo znati uputio MVEP-u novi zahtjev kojim traži dostavu informacija i dokumentacije vezane uz postupak bagatelne nabave. U GONG-u traže odgovor kome je sve izravno dostavljena informacija o postupku javne nabave, sve dostavljene ponude kao i odluku o izboru ponuditelj te ugovor MVPE-a s odabranim ponuditeljem. 

Uz narušenu reputaciju do koje je po ocjeni GONG-a već došlo njih zanima  i da li odabrani izvođač ima sve potrebne kompetencije za analizu širokog spektra učinaka TTIP-a kako su definirani u dokumentaciji o javnoj nabavi, a ne samo učinaka koji se odnose na izvozno orijentirane sektore i privlačenje stranih ulaganja te da li je predviđeni iznos od 196.000 kuna za ovu bagatelnu nabavu u skladu s očekivanim opsegom istraživanja. 

Zelena akcija i GONG ističu kako se ovim javnim istupom obraćaju svim parlamentarnim strankama s prijedlogom da Hrvatski sabor, čim se konstituira u novom mandatu, putem Odbora za europske poslove izravno naruči izradu studije učinaka TTIP-a i to putem poziva javno financiranim znanstvenim institucijama u RH, s uvjetom za obaveznom provedbom konzultacija sa širokim krugom raznovrsnih dionika, relevantnih za razumijevanje učinaka TTIP-a po različite segmente gospodarstva, radnička prava, pružanje javnih usluga, obrazovanje, zaštitu okoliša. 

Konačna odluka o TTIP-u, podsjećaju, treba se donijeti u nacionalnim parlamentima država članica EU, pa je Hrvatski sabor ključna institucija koja treba provesti javnu, a potom i političku raspravu o tome nosi li ovaj sporazum više koristi ili štete hrvatskom društvu.

Komentirajte prvi

New Report

Close