Unatoč padu broja proizvođača raste proizvodnja mlijeka

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. svibanj 2015. u 16:08
Foto: Goran Ferbezar / Pixsell

Izvješće Hrvatske poljoprivredne agencije (HPA) za 2014. godinu pokazuje da broj stoke pada, no taj je pad lani bio manji nego u prethodnim godinama, a unatoč padu broja proizvođača mlijeka rastu proizvodnja i kvaliteta mlijeka, istaknula je u ponedjeljak ravnateljica HPA Marija Vukobratović.

Izvješće Hrvatske poljoprivredne agencije (HPA) za 2014. godinu pokazuje da broj stoke pada, no taj je pad lani bio manji nego u prethodnim godinama, a unatoč padu broja proizvođača mlijeka rastu proizvodnja i kvaliteta mlijeka, istaknula je u ponedjeljak ravnateljica HPA Marija Vukobratović.

Tako je broj isporučitelja mlijeka sa 12.639 u 2013. godini smanjen na 11.092 lani, ali je proizvodnja mlijeka povećana sa 504 milijuna litara na 523 milijuna litara. Povećana je i kvaliteta mlijeka tako da je sada više od 96 posto mlijeka prve klase, odnosno EU kvalitete, navela je Vukobratović predstavljajući izvješće Hrvatske poljoprivredne agencije za prošlu godinu.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, nakon predstavljanja godišnjeg izvješća HPA, istaknuo je kako je poljoprivreda ozbiljna grana poduzetništva, i uz sve izazove i specifičnosti same proizvodnje velik broj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) odlično posluje i po konkurentnosti su na razini svojih europskih kolega.

"Poljoprivreda je strateška grana gospodarstva i dobrim promišljanjem, stalnim ulaganjem u znanje, tehnologiju, praćenje svega što je novo i što tržište traži, uz stvaranje dodane vrijednosti na proizvodima, u svakom slučaju je isplativa", kazao je Jakovina.

Naglasio je važnost fondova EU, koji, kako je rekao, pružaju izdašne mogućnosti i na taj način mogu doprinijeti jačanju konkurentnosti.

Izvješće HPA je pokazalo kako unatoč smanjenju broja grla u govedarstvu, zadnje dvije godine taj broj stagnira, tako da se u HPA nadaju okretanju tog negativnog trenda.

Ono što je i dalje otežavajuća okolnost za razvoj stočarstva je velik broj poljoprivrednih gospodarstva sa malim brojem grla – više od 25 tisuća gospodarstva posjeduje mala stada (do 10 grla).

Slični su trendovi, kako je rečeno, i u svinjogojstvu. Broj rasplodnih krmača bilježio je kontinuirani pad, no zadnje dvije godine došlo je do stabilnosti i očekuje se promjena trenda.

Prema podacima iz Izvješća, ukupan broj krava u 2014. je iznosio 178.827, što predstavlja smanjenje broja krava od 1,1 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Na novinarski upit kako je problem svih problema i dalje zemlja i hoće li taj problem biti ublažen novim zakonom o poljoprivrednom zemljištu, Jakovina je kazao kako se zbog toga i išlo u izmjene i dopune zakona.

Smatramo da je osnova za svaki dobar, kvalitetan i dugoročan rad, osobito u sektoru stočarstva zemlja, istaknuo je.

Izmjene i dopune zakona o poljoprivrednom zemljištu pomoći će proizvođačima, kazao je Jakovina te dodao kako je siguran da će do 15. lipnja na transparentan način u ARKOD biti upisano što više poljoprivrednog zemljišta, i zbog sustava potpora za razdoblje 2015. do 2020., ali i kako bi što prije ta zemlja ušla u sustav proizvodnje.

U sklopu predstavljanja Izvješća HPA prikazani su i promotivni filmovi HPA – Mlijeko hrvatskih farmi, Meso hrvatskih farmi, Meso peradi, Med hrvatskih farmi i Jaja hrvatskih farmi, a korisnicima dobrovoljnog označavanja proizvoda uručena su priznanja. Njih su dobili OPG Grčević, PIK Vrbovec, Klaonica i prerada peradi Bastalec, medar Tomislav Petrus i tvrtka Gala.

Komentirajte prvi

New Report

Close